IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sony призна за нова кражба на данни

При нова хакерска атака са откраднати данни на 24,6 млн. потребители на мрежата за компютърни игри

11:06 | 03.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Sonygate се превръща в най-мащабния случай на кражба на лични данни. <em>Снимка: </em>Ройтерс</p>

Sonygate се превръща в най-мащабния случай на кражба на лични данни. Снимка: Ройтерс

В Twitter кражбата на лични данни от сървърите на японския електронен концерн Sony стана широко обсъждана тема под кодовото име SonyGate. Е, по всичко изглежда, че SonyGate ще остане хитов код поне през следващите няколко дни.

Само няколко часа след като мениджърите на компанията ритуално поднесоха извинения с поклон пред клиентите си, стана ясно, че хакери за втори път са пробили системата и са откраднали данните на още 24,6 млн. потребители на мрежата й за компютърни игри, предадоха световните агенции.

Пробивът в онлайн мрежата за компютърни игри Sony Online Entertainment е бил открит вчера. Хакерите са се добрали до 10 700 преки дебитни извлечения на клиенти от Австрия, Германия, Холандия и Испания и до около 12 700 номера на неамерикански кредитни или дебитни карти. Тези данни са се съхранявали в „остаряла база данни, датираща от 2007 г.“, признава японският концерн. От сървърите на компанията са откраднати имената, адресите, електронните пощи, датите на раждане, телефонните номера и друга информация на 24,6 милиона потребители. При държателите на кредитни и дебитни карти е възможно да са откраднати данни за номерата, срока на валидност, както и кодовете за сигурност от обратната страна на картите.

Говорител на подразделението за онлайн игри заяви, че услугата вече е спряна.

На 27-и април хакери откраднаха лични данни на 75 млн. потребители на глобалната интернет мрежа на Sony за видеоигри PlayStation Network. Системата позволява на притежателите на конзоли за видеоигри да свалят игри и да играят срещу приятелите си онлайн.

Мрежата Sony Online Entertainment, която е станала жертва на последната хакерска атака, предлага игри, които се играят само по интернет на персонални компютри, уточнява Ройтерс. Една от най-популярните игри за мрежа на концерна е ролевата игра EverQuest. 

Последният инцидент принуди компанията да прекрати и услугата за игри наSony Online Entertainment към Facebook, пише Handelsblatt.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още