IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oracle отчита 36% ръст на печалбата за първото тримесечие

Приходите са се повишили с 12% до 8,37 млрд. долара и по този начин компанията надхвърли очакванията на инвеститорите

15:49 | 21.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Финансовите резултати на Oracle изненадаха приятно акционерите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Финансовите резултати на Oracle изненадаха приятно акционерите. Снимка: Ройтерс

Американската софтуерна компания Oracle отчете изненадващо добри резултати за първото тримесечие на фискалната 2012 г. (до 2-и септември). Печалбата на концерна се е увеличила с 36% спрямо същия период на предходната година до 1,84 млрд. долара.

При незачитане на американските счетоводни стандарти печалбата е била в размер на 0,48 долара на акция, съобщи в прессъобщение компанията.

Приходите са се повишили с 12% до 8,37 млрд. долара. По този начин Oracle надхвърли очакванията на анализаторите, които смятаха, че печалбата на акция ще е най-много 0,46 долара, а приходите - 8,35 млрд. долара. По принцип първото тримесечие е най-слабо за концерна. 

Новите лицензи за софтуер са донесли на Oracle между юни и август 1,5 млрд. приходи, което е ръст от 15%. Лицензи от актуализации и поддръжка са допринесли с още 4 млрд. долара за оборота (ръст от 17%). За сметка на това обаче има спад в приходите от продажби на хардуер – с 5% до 1,029 млрд. долара. В тази област Oracle не успя с малко да спази собствената си прогноза за приходи в размер между 1,03 и 1,1 млрд. долара. Поддръжката на хардуер обаче е отчела ръст от 4% до 645 млн. долара. Според главния изпълнителен директор Лари Елисън ръководеният от него концерн ще се концентрира засилено върху технически висококачествени системи. 

Президентът на компанията Марк Хърд не пропусна да отбележи при представянето на резултатите, че приходите в областта на сървърите са отчели двуцифрен ръст благодарение на продукти като Exadata и Exalogic.

Брутният марж при хардуерът е скочил през първото тримесечие на 54%. Освен това Елисън обяви, че през следващата седмица компанията ще пусне на пазара нов процесор от серията SPARC заедно с новия сървър SPARC-SuperCluster-Server.

За текущото второ тримесечие Oracle очаква печалба за акция между 0,56 и 0,58 долара. Приходите от продажби ще се увеличат с между 4 до 8%. Анализаторите залагат на печалба от 0,56 долара за акция. През второто фискално тримесечие на 2011 г. компанията постигна печалба от 0,51 долара за акция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още