IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалният пазар на корпоративен софтуер е нараснал с 8,5%

25 производители владеят 68% от софтуерния пазар на стойност 245 млрд. долара

12:02 | 10.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Три от петте най-големи доставчици на корпоративен софтуер отбелязват ръст, по-висок от средния за пазара. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Три от петте най-големи доставчици на корпоративен софтуер отбелязват ръст, по-висок от средния за пазара. Снимка: sxc.hu

През 2010 г. пазарът на корпоративен софтуер в глобален мащаб е нараснал с 8,5%, достигайки обем от 245 млрд. долара, показва актуално пазарно проучване на Gartner. За сравнение, през 2009 г. се наблюдаваше спад от 2,5%, при което общата стойност на пазара бе 226 млрд. долара.

„През 2010 г. основните производители на софтуер разширяват продуктовите си портфейли, активно поглъщайки по-малки играчи и провеждайки експанзия на стратегически пазари“, каза Джоан Корея, изпълнителен вицепрезидент на Gartner, цитиран от pcworld.com.

„Това бе година на повратната точка - доставчиците предприеха поредица от сериозни стъпки, за да спечелят позиции на тези пазари, което им позволи да разширят географското си присъствие и да увеличат приходите си”, казва още Корея. 

Разбира се, някои райони не се възстановят толкова бързо, колкото останалите. В Япония и Западна Европа се отбелязва сравнително скромен растеж, докато в Латинска Америка и Азия ръстът е два пъти по-висок от средния за пазара.

Три от петте най-големи доставчици на корпоративен софтуер отбелязват по-висок от средния ръст. Microsoft продължава да е лидер, като увеличава дела си на 22,4% благодарение на продажбите на операционната система Windows 7 и на офис пакета Microsoft Office 2010.

IBM запазва втората си позиция и можеше дори да е на първо място, ако Gartner не вземаше под внимание продажбите на Microsoft на физически лица. IBM продава софтуера си само на компании и партньори. Продажбите са нараснали с повече от 5,7%, благодарение на WebSphere, Tivoli, операционните системи и Rational.

Oracle показва най-силен ръст сред петте лидера – продажбите му са се покачили с 19,4%.

Рекорден ръст в обхванатите от изследването 25 производители има Vmware – 41%, следван от Adobe с повече от 29% и Salesforce – 28%.

Общо продажбите на първите 25 компании, които държат общо 68% от пазара, или повече от 165 млрд. долара, са нараснали с повече от 11,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още