IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google ще продължи да подкрепя Mozilla

Гигантът в търсенето Google опроверга прекъсване на сътрудничеството с фондацията Mozilla

20:55 | 05.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Google ще продължи да подкрепя Mozilla

Google опроверга слуховете, според които е прекратила сътрудничеството си с фондацията Mozilla и браузъра Firefox.

„Можем да потвърдим, че все още имаме договор с Mozilla“, заяви компанията пред Ройтерс. Компанията, която също има браузър -  Chrome, не обяви обаче финансовите данни за сделката. Технологичният блог ZDNet обяви, че сътрудничеството между Google и Mozilla е приключило в края на ноември и фондацията е заплашена от огромна финансова дупка. Mozilla не коментира статията.

ZDNet цитира финансов доклад от юни 2011 г., според който „компанията има договор с оператор на търсачки, който изтича през ноември 2011 г. Около 84 до 86% от таксите за 2010 и 2009 г. са резултат от този договор". Собственици на търсачки, като Google и Microsoft,  плащат т. нар. "Traffic Acquisition Costs" на производителите на браузъри, за да бъдат преинсталирани в техния софтуер.

„Продължаваме да имаме ползотворно партньорство с Mozilla“, заяви Google. Така например десетки сътрудници работят по развитието на софтуера за Firefox. Детайлите по договорите обаче не са оповестени. Mozilla обяви, че е в преговори с Google. Фондацията имала партньорство с няколко оператори на търсачки – освен с Google, също така с Bing и Yandex – и е убедена, че те и „в бъдеще ще бъдат солиден източник на приходи за Mozilla“.

Фондацията Mozilla се финансира предимно от партньорства с търсачки. През 2010 г. приходите са били в размер на 123 млн. долара, а според ZDNet приносът на Google е бил в размер на 84%.

Firefox дълго време не единственият важен конкурент на Internet Explorer на Microsoft. За да държи влиянието на конкурента си в разумни граници, Google подкрепяше фондацията с милионни суми. От 2008 г. компанията обаче предлага собствения си браузър - Chrome. Според последните данни на пазарния анализатор StatCounter Chrome вече е изместил Mozilla Firefox от второто място в световен мащаб и държи 26% пазарен дял. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още