IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Администраторът на най-големия немски торент сайт осъден на три години затвор

Според следователите чистата печалба на собственика на Kino.to е била около 210 000 евро за по-малко от 2 години

12:05 | 08.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Илюстрация: sxc.hu</em></p>

Илюстрация: sxc.hu

Районният съд в Лайпциг осъди основния администратор на най-големия немски сайт за поточно видео Kino.to на три години затвор. Причина за това са доказателствата, че 27-годишният Мартин С. е качил сам 23 000 незаконно копирани филма на сървъра Kino.to., пише Süddeutsche Zeitung. 

Обвинението е за неоторизирано използване на произведения с авторско право за търговски цели.

Това е втората присъда срещу оператор на стрийминг услуга в рамките на няколко дни. Миналия петък 33-годишният Маркус В. получи присъда от две години и половина.

Присъдата трябвало да демонстрира, че подобни провинения може да приключват със значителни наказания. 

Мартин С. е „табелата, лицето и гласът на Kino.to", цитира RP Online прокурора Дитмар Блум.

Осъденият е бил отговорен администратор на сайта между август 2009 г. и арестуването му през юни 2011 г.

Според следователите за периода неговите чисти приходи от реклама, след приспадане на разходите, са около 210 000 евро.

В своето решение съдия Матиас Виндерлих казва, че обвиняемият се е интересувал преди всичко от това „бързо и лесно да прави пари", пише още RP Online. Неговите приходи са надвишавали значително доходите „на голяма част от населението“.

Според информация на RP Online съдията е отклонил искането на прокуратурата наказанието по раздел 111 от Закона за авторските права да бъде направено публично достояние. Петима други заподозрени са все още в ареста, а за други шест лица има заповеди за арест.

Kino.to е създаден през 2008 г. и е разчитал на сложна система от сайтове за хостване на съдържание, свързани с основната страница на Kino.to, казва Матиас Леонарди, управляващ директор на германската Федерация за борба с кражбата на авторски права (GVU), цитиран от Handelsblatt.

Според германски специалисти Kino.to и другите хостинг сайтове, за които се смята, че са обслужвани от същите хора, са генерирали над 2 млн. евро годишно от реклами и премиум услуги, предлагани от хостинг сайтовете.

Kino.to е и един от най-посещаваните сайтове в Германия - в класацията на Alexa заемаше между 40-то и 50-то място, като е имал по 4 млн. посетители на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още