IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опитът на AT&T да купи T-Mobile USA бе осуетен от щатските регулатори

Ведомствата се опасяват, че сливането на двете телекомуникационни компании ще се отрази негативно на конкурентната среда в сектора

11:14 | 20.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Опитът на AT&T да купи T-Mobile USA бе осуетен от щатските регулатори

Американският телекомуникационен концерн AT&T, който държи второто място по пазарен дял в САЩ, се отказа от придобиването на конкурента си T-Mobile USA, съобщи компанията на официалния си сайт, цитирана от Ройтерс.

Сделката на стойност 39 млрд. долара с германския собственик на T-Mobile – Deutsche Telekom AG – бе напълно стопирана снощи, след като Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC), подкрепена от Министерството на правосъдието, наложи съдебен запор и вкара сделката в съда.

Ведомствата се опасяват, че сливането на двете компании (втори и четвърти по големина на пазара) ще се отрази негативно на конкурентната среда в сектора. 

Заедно двете компании ще имат 43,4% пазарен дял от телекомуникационния пазар в САЩ спрямо сегашните 32 на сто за купувача, припомня Bloomberg.

Прекратяването на сделката ще струва на AT&T 4 млрд. долара, които ще бъдат платени като неустойки на Deutsche Telekom.

В официалното обръщение на компанията, управителният директор на AT&T Рандал Стивънсън заяви, че от пропадането на обединението ще пострадат най-вече клиентите на двата оператора. „Обединението на AT&T и T-Mobile щеше да даде решение на проблемите с мрежовото покритие. В отсъствието на такива мерки, потребителите ще пострадат, а инвестициите ще се свият", каза Стивънсън.

Последна актуализация: 06:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още