IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Залязващата Мека на IT маниаците

В Лас Вегас отвори врати технологичното изложение CES, което обаче въпреки очаквания посетителски щурм сякаш губи статута си

15:56 | 10.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Изложението на Стив Балмър бе гарнирано с много шоу и музика. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изложението на Стив Балмър бе гарнирано с много шоу и музика. Снимка: Ройтерс

Едва ли има място в Лас Вегас, където човек да се чувства "а ла Лас Вегас" толкова много, колкото във Venetian. Пред огромните сгради и басейна на гондолиерите хиляди туристи се наслаждават на изкуствените канали. Вътре в залата на първия етаж, дизайнерите са сътворили пълна реплика на италианския площад – със стени, настилки, лампи, кафенета и небето. Всичко в този огромен, луксозен хотел с мегаказино е прекалено хубаво, за да е истина, пише в репортаж за изложението CES германският Handelsblatt.

Два етажа над изкуственoто небе седи Шон ДюБравак и казва: „Ние сме тук, за да ви покажем много иновации, които ще дадат тласък на индустрията“. Човекът с гелосана коса трябва да каже това. В края на краищата той е главен икономист на търговската асоциация Consumer Electronics Association (CEA), домакин на CES, един от най-големите панаири в света за потребителска електроника, който започва днес в Лас Вегас.

Но думите му са по-скоро пожелание, отколкото реалност: Значимостта на шоуто все повече намалява, поне по отношение на големите премиери на големите нови продукти.

Едва в края на декември Microsoft обяви, че изпълнителният директор Стив Балмър ще прочете последното си приветствие на CES. Изложението просто не пасвало в корпоративния календар за анонсиране на продукти, се казва в съобщението на концерна. Други световни IT-концерни, като Apple, Google и Amazon, също няма да се представят на изложението.

Все пак има значими имена, които ще се борят от днес до петък за вниманието на очакваните 150 000 посетители – рекордна стойност. LG Electronics например излага нов телевизор, чиято рамка е дебела едва 1 мм. Acer ще представи първия си таблет с мощен четириядрен процесор. Lenovo пък показва своя таблет Idea Tab S2, който може да се закачи за зарядна станция с клавиатура и по този начин да се превърне в малък лаптоп. А HP ще представи своя нов, шикозен ултрабук Envy Spectre.

Въобще ултрабуците са един от трендовете на CES 2012 – тънки, леки и бързо стартиращи лаптопи, кръстоска между нетбук и таблет. До 40 нови модела ултрабуци ще бъдат представени на панаира, от Dell и Samsung до Lenovo. Началния тон бе зададен от Intel и така се очаква шефът на концерна Пол Отелини да похвали днес предимствата на новите устройства. Идеята обаче не е съвсем нова – със супертънкия MacBook Air Apple вече даде насоката на този сегмент през 2008 г.

Последна актуализация: 13:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още