IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мениджъри на Google и Facebook в Индия заплашени от затвор

Двете компании очевидно отказват да филтрират част от съдържанието и да свалят материали от сайтовете си

16:44 | 14.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Индия е един от многообещаващите интернет пазари. Снимка: Ройтерс&nbsp;</p>

Индия е един от многообещаващите интернет пазари. Снимка: Ройтерс 

За 23-и май е насрочено следващото заседание на индийски съд, в което интернет концерните Google и Facebook ще се отбраняват от обвиненията на прокуратурата за потискане на конкуренцията на местния интернет пазар.

Според Wall Street Journal в случай, че компаниите бъдат признати за виновни, ще трябва да платят големи глоби. Някои от директорите на концерните обаче могат да бъдат осъдени на затвор.

Прокуратурата повдигна обвинения срещу компаниите, защото те отказаха да цензурират съдържанието в сайтовете си.

Съдебният процес е в момент, в който Google и Facebook гледат на Индия като на един от най-важните пазари за растеж. Facebook, която е изправена пред тежки ограничения в Китай, заяви в наскоро подадената си молба за планираното първоначално публично предлагане, че Индия е сред най-значимите източници на ръст. Компанията посочи, че има 46 млн. месечни активни потребители в Индия в края на миналата година, което е ръст със 132% спрямо година по-рано.

Този брой потребители се очаква да нарасне още повече с популяризирането на смартфоните и таблетите.

Google от своя страна твърди, че очаква базата на уеб потребителите в Индия да нарасне с 200 милиона души, като през 2014 г. 300 млн. индийци ще ползват интернет, докато в момента достъп до мрежата имат само 10% от населението там.

Освен това Индия не упражнява толкова засилено уеб блокиране като Китай, Иран или Сирия. Но Ню Делхи все пак има политика, която третира политическа сатира и материали, които могат да обиждат религиозните групи. Съгласно регламентите, които Индия въведе  миналата година, интернет компаниите се очаква да премахват в рамките на 36 часа след заявлението на властите материал, който попада в редица категории, например „етнически нежелателен", "груб", "клеветнически" или "богохулен".

Според информацията на Wall Street Journal Facebook и Google не спазват твърде усилено тези правила. Съдебното дело срещу тях е заведено от журналиста Винай Рай, който твърди, че двата сайта и още 10 интернет компании поддържат в сайтовете си съдържание, което "цели да сее омраза" и да "покварява умовете на хората".

Жалбата се отнася до нецензурно съдържание и материал, който изобразява индуистки, мюсюлмански и християнски религиозни фигури в подигравателен или обиден начин.

Facebook и Google са предали петиции до Върховния съд в Делхи с молба съдебното дело да се преразгледа. Двете компании твърдят, че законодателството в областта на информационните технологии на Индия ги предпазва от отговорност за съдържанието, публикувано от потребителите. Те признават, че имат отговорност да премахват съдържание в някои случаи, но само ако са уведомени.

Двете компании твърдят, че наблюдението на услугите им, без да получават жалби, не би било възможно като се има предвид размера на трафика на сайтовете им и ще задуши свободата на словото. 

„Интернет компаниите трябва да следват законите на страната“, каза Сандийп Агарвал, бивш анализатор ор Силициевата долина, който наскоро стартира сайта за електронна търговия ShopClues.com. „Но Индия не може да си позволи да изпрати посланието, че неразумно цензурира интернет", добавя той.

Агарвал прогнозира, че зараждащата се интернет индустрия на Индия може да генерира 1,5 млн. работни места и приходи в размер на 45 млрд. долара за инвеститорите през следващите няколко години, ако компаниите не затънат в съдебни спорове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още