IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel запазва продажбите през първото тримесечие

По-високите разходи за развитие обаче водят до спад в печалбата на най-големия производител на чипове

10:22 | 18.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Intel запазва продажбите през първото тримесечие

По-високите разходи за развитие през първото тримесечие са довели до спад в печалбите на най-големият световен производител на чипове Intel. Докато продажбите в сравнение с същия период стагнират на нивото от 12,9 млрд. долара, печалбата се понижава с 13% до 2,7 млрд. долара (2,1 млрд. евро). В следборсовата търговия акциите отчитат спад с 2%.

„Първото тримесечие беше чудесно начало за една година, в която очакваме по-нататъшен растеж", каза главният изпълнителен директор Пол Отелини във вторник в седалището на компанията в Санта Клара.

През текущото второ тримесечие се очаква на пазара да се появят и първите смартфони с чип Intel. Досега именно бизнесът с нови мобилни устройства е слабото място на Intel.

Откакто Apple направи направи пазара със смартфони и таблетни компютри популярен, процъфтяващите дотогава продажби на персонални компютри отчитат само леки ръстове. Ето защо Intel навлезе на по-широк фронт, придобивайки мобилния бизнес на германската компания за полупроводници Infineon. И въпреки спада на общия пазар за миналата година концернът отчете рекордни резултати.

През последните месеци обаче именно бизнесът с процесорите за високопроизводителни бизнес компютри, като тези, използвани за интернет трафик, страда. Поделението се е доказало като остров на стабилността, когато бумът на смартфони и таблети избута продажбите на компютри. Всеки четири от пет компютъра в света е със „сърце“ от Intel, а останалата част от компютрите са оборудвани с процесори на AMD.

В момента Intel се опитва не само да се наложи на пазара на нови мобилни устройства, където повечето използвани чипове са енергийноефективните чипове на британската компания ARM. С особено тънки преносими компютри, наречени утрабуци, концернът се опитва да насърчи отново продажбите на компютри. Фирмата за маркетингови проучвания Gartner отчита за първото тримесечие ръст на пазара на персонални компютри с близо 2% спрямо същия период на миналата година.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още