IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционер подаде иск срещу Google, за да блокира плана за разделяне на акциите

Съоснователите на компанията искат да наберат милиарди долари без да отслабват желязната си хватка върху нея, се посочва в исковата молба

16:35 | 01.05.12 г.
Акционер подаде иск срещу Google, за да блокира плана за разделяне на акциите

Американската компания Google Inc и бордът на директорите ѝ бяха дадени на съд в щата Делауеър от акционера Brockton Retirement Board, който иска да блокира плана за разделяне на акциите, тъй като той осигурява привилегии на съоснователите Лари Пейдж и Сергей Брин, става ясно от съдебни документи, цитирани от Ройтерс.

От Google обявиха изненадващ план за сплит на акциите през април, според чиито условия акционерите ще получат една нова акция без право на глас от клас „С“ за всяка акция от клас „А“ с право на глас, която притежават.

Вследствие на тази операция компанията ще може да емитира нови акции, за да набере средства за придобивания и компенсации на служителите си без да се разводнява дела с право на глас от 56,3% на Пейдж и Брин и без да се разхлабва „желязната им хватка“ върху Google, се посочва в иска.

От компанията не бяха открити за коментар.

Желаният съдебен процес от страна на подалия иска акционер ще разгледа обвинения срещу съоснователите и борда на директорите на Google в нарушаване на задълженията им на довереници на акционерите на компанията. Пейдж и Брин „искат да запазят тази власт, докато продават голяма част акции, набирайки милиарди долари“, се посочва в исковата молба.

В нея се добавя, че предвижданият сплит на акциите ще донесе милиарди долари на съоснователите срещу никакви усилия.

Според текста „специалната комисия“ от членове на борда на директорите на Google, която е одобрила този план, не е потърсила безпристрастното мнение на финансов съветник и не е изкопчила споразумение, че основателите ще продължат да работят за компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още