IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Proview се провали в САЩ

Калифорнийски съд отхвърли иска на китайците срещу Apple

14:26 | 09.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Apple разчита много на китайския пазар.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Apple разчита много на китайския пазар. Снимка: Ройтерс

Китайската технологична компания Proview се провали в опита си да разшири обхвата на съдебния процес за търговската марка IPAD срещу Apple и в Съединените щати. Окръжният съд в Санта Клара е отхвърлил исковете по заведеното на 17-и февруари дело заради използването на името IPAD, пише Wall Street Journal. По този начин съдът е изпълнил искането на Apple да не се дава ход на делото.

Съдия Марк Пиърс оправдава решението с факта, че и двете компании са се съгласили да продължат правния спор в Хонг Конг. Proview не е открила никакви доказателства, че изборът на Хонг Конг като място за юрисдикцията е "неразумен или несправедлив", пише WSJ, цитирайки решението на съда.

Proview обвинява Apple, че концернът е действал чрез измама, за да получи правата за името iPad. В иска се говори за заблуда и измама, тъй като през 2009 г. Apple придобива държаните до този момент от Proview права върху името не директно, а чрез поставена бтитанска компания с името IPAD (съкращение на IP Application Development). При това тогава Apple не е обявил, че ще ползва името.

Според китайската държавна агенция Синхуа двете страни се стремят към извънсъдебно споразумение под ръководството на съда в провинция Шъдзяджуан в Южен Китай. Според адвоката на китайците Сие Сиенгуй в момента текат началните разговори. Apple дори вече е предложил оферта, която обаче била отхвърлена от Proview. Все още представите за обезщетение на двете страни били раздалечени.

Proview е запазил правата над марката още през 2000 г. за редица държави, сред които и Китай. По-късно концернът обаче откупува правата за 55 104 долара. Остава неясно дали правата за китайския пазар са били включени в сделката. Proview твърди, че продажбата на IP Application Development е станала чрез тайванското дъщерно дружество, което обаче никога не е било упълномощавано да право това. Китайската компания никога не била давала съгласието си за продажба и затова все още притежавала правата за Китай.

В средата на февруари дори се стигна до единични конфискации на iPad в Китай, но малко по-късно продажбата на устройствата бе възобновена.

Всичко за спора между двете компании четете тук!
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още