IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европарламентът прие доклада на Калфин за сигурността в интернет

Щетите от пробиви в информационните системи в света надхвърлят 318 млрд. долара годишно, сочат официалните статистики

14:55 | 12.06.12 г.
Европарламентът прие доклада на Калфин за сигурността в интернет

С мнозинство Европейският парламент прие доклада на българския евродепутат Ивайло Калфин за сигурността на интернет, който гласи „Защитата на критичната информационна инфраструктура - постижения и предстоящи стъпки за постигане на сигурност в световното кибернетично пространство".

По официални данни щетите от пробиви на информационни системи в света надхвърлят 318 млрд. долара годишно, което е повече от незаконния трафик на наркотици.

С доклада се настоява Европейският съюз да признае информационните системи за критична инфраструктура и да им гарантира защита, аналогична на енергийните и транспортните мрежи.

Предлага се още да бъдат създадени стандарти за противодействие при кибернетични инциденти. В тази връзка с доклада се призовават доставчиците на интернет да информират потребителите за всеки пробив в системите за сигурност. Калфин предлага и криминализиране на кибер атаките.

„ЕС има прекрасни примери за защитата на интернет на национално равнище, но състоянието в страните членки е изключително неравномерно. Това, което липсва, е европейският подход. Националните системи не са в състояние да гарантират нужното ниво на сигурност на информационните мрежи, без да има адекватно междудържавно сътрудничество. Ето защо призовавам комисията да излезе с цялостна стратегия за защита на киберпространството", каза Ивайло Калфин по време на днешния дебат.

„Защитата на интернет не е въпрос само на числа, но и на доверие на хората, които използват интернет, а в ЕС искаме достъп да има всеки европейски гражданин", заяви еврокомисарят Нели Крус.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още