IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Windows 8 идва на пазара през октомври

Microsoft обяви, че купува производителя на сензорни дисплеи Perceptive Pixel, навлизайки още по-дълбоко и в хардуерния бизнес

10:25 | 10.07.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span style="font-size: 11.818181991577148px; ">Президентът на Microsoft за Windows Стивън Синофски представя таблет с&nbsp;Windows &nbsp;8. </span><em style="font-size: 11.818181991577148px; ">Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Microsoft за Windows Стивън Синофски представя таблет с Windows  8. Снимка: Ройтерс

В битката си за пазарни дялове с конкурентите Google и Apple, софтуерният концерн Microsoft посяга към нови оръжия. Американската компания купува Perceptive Pixel (PPI), позната с производството на сензорни дисплеи, оповести изпълнителният директор Стив Балмър в понеделник, цитиран от Ройтерс.

Цената за сделката не бе оповестена, а пазарни анализатори смятат, че целта на транзакцията не е Microsoft да засили портфолиото си от таблети Surface, а да комбинира големите сензорни дисплеи на PPI с хардуера на своите партньори, предлагайки нови възможности за устройства с Windows 8. 

По този начин софтуерният производител навлиза още по-дълбоко и в хардуерния бизнес. Само преди три седмици Microsoft обяви, че със старта на операционната система Windows 8 ще представи и собствен таблет под името Surface. Така Microsoft се отправя на трудно пътешествие.

Защото колкото повече навлиза в хардуерния бизнес, толкова повече се сблъсква и с хардуерните си партньори, пише Financial Times. Същевременно в дългосрочен план софтуерният концерн е зависим от това, компании като Dell, HP, Samsung, а дори и Panasonic, да останат благоразположени към компанията от Редмънд. 

Perceptive Pixel не произвежда сензорни дисплеи за джобни устройства, а големи по площ панели, които служат най-често за презентации и бизнес цели. Компанията произвежда и 82-инчови дисплеи, които могат да се управляват с пръсти или със специална писалка.

„Трябва да се погрижим тази технология да стане достъпна. В момента този екран струва около 80 000 долара", добави Балмър в понеделник.

Същевременно Microsoft поясни, че новата операционна система ще пристигне при хардуерните производители през август. Очаква се първите машини да са на пазара в края на месец октомври.

"Windows 8 е най-големият проект за Microsoft за следващите поне 17 години", заяви Балмър. „Това ще е и най-важното продуктово представяне след Windows 95“. Концепцията на Windows 95 се крие все още във всички версии на Windows. Windows 8 обаче е предназначена да насърчи бизнеса с процъфтяващите таблети.  Досега Apple доминира пазара с почти 70 процента пазарен дял. „Ние не се шегуваме, когато казваме, че преоткрихме Windows", заяви още Балмър.

От концерна поясниха, че всеки, който днес си купи компютър с Windows 7, ще може да го актуализира до Windows 8 срещу 14,95 долара, а за по-старите собственици на РС с операционна система на концерна, цената е 39,99 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
въпреки $40 за ъпгрейд до W8 - оставам на XP. Ще чакам Windows да стане безплатен - време му е :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Ironhorse
преди 11 години
Бизнеса, включително в САЩ, даде неистов отпор на Майкрософт в желанието им да прекратят поддръжката на ХР още през 2009 с появата на Уиндоус 7.Отпорът беше толкова жесток, че от Макрософт се отказаха тогава.Сега поне дават алтернатива.Между другото наскоро има много интересно решение на Европейският съд относно препродажба на софтуерен продукт.съдът реши, че закупен продукт може да бъде препродаден !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 11 години
Разбира се, че прекратяват поддръжката на XP, беше обявено официално. http://***.investor.bg/***/261/a/windows-xp-zapazva-liderskata-poziciia-na-pazara-na-operacionni-sistemi,132527/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
"а за по-старите собственици на РС с операционна система на концерна, цената е 39,99 долара" - явно искат да спрат поддръжката на ХП
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Точно на този пич му заби таблета на презентацията. Не знам, може да е някакъв тип реклама. Все пак на презентацията на всяка нова версия има подобни забивки:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Спящият бик
преди 11 години
О, това е новина! Досега потребителите не можеха да доплащат за ъпгрейд на Windows. Трябваше да зарежат стария и да си купят новия без никаква отстъпка за лоялност. Конкуренията може да накара мастодонта да се превърне в нормална компания? Ще поживеем и ще видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още