IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Windows 8: Една система за всички

Това ще бъде първата операционна система, еднакво пригодна и за настолни РС, и за лаптопи, и за таблети

13:45 | 02.06.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Стивън Синофски (вдясно) по време на представянето на външния вид на Windows 8. <em>&nbsp;Снимка: Ройтерс</em></p>

Стивън Синофски (вдясно) по време на представянето на външния вид на Windows 8.  Снимка: Ройтерс

След дълго чакане миналата вечер Microsoft най-накрая показа част от бъдещата си нова операционна система Windows 8. Отговарящият за развитието на Windows директор Стивън Синофски представи по време на провеждащата се в Калифорния конференция All Things D.

Според него засега новата операционна система се нарича Windows 8, но това е само кодово название, което към момента на пускането й в продажба най-вероятно ще бъде сменено с друго.

Визията на новата начална страница на операционната система наподобява силно Windows Phone 7, операционната система на Microsoft за смартфони. Microsoft се отказва от традиционния, въведен още при Windows 95, старт бутон в долния ляв ъгъл, с който сме свикнали да извеждаме програмното меню. 

От новия стартов екран ще могат да се активират приложения и да се получават онлайн актуализации в реално време (вероятно чрез интернет връзка с HTML5 и JavaScript апликации). Достъпът до новия Start панел ще поддържа и тъчскрийн навигация, както и традиционно управление с мишка и клавиатура.

Отключването на екрана в Windows 8 ще става както в iOS - чрез плъзгане на пръст по него. Приложенията са обединени в специални групи, разположени на работния плот, които също са групирани тематично, например интернет, мултимедия, лични данни и др. Новата операционна система ще получи и възможност за работа с Microsoft Store, подобно на Mac App Store. 

"Практически всички приложения, проектирани за таблетния интерфейс, ще могат да работят и с клавиатура и мишка. Така използването на таблетната операционна система ще бъде по-близо до нормалната работа с Windows 7", заяви Синофски, цитиран от Ройтерс.

В новата операционна система ще бъдат интегрирани и т. нар. live-box, които предоставят на десктопа съдържание от интернет, като например прогнозата за времето. След милиардната сделка за Skype се очаква клиентът за интернет телефония да бъде също вграден в операционната система.

Познатата от предишните версии Vista и Windows 7 „аеро“ функция няма да изчезне напълно. Така например тя ще се задейства при стартирането на някоя програма от офис пакета.

Радикалната промяна обаче не е на повърхността, а отдолу. Новата система поддържа не само традиционните чипове x86 на Intel и AMD, но и архитектурата на ARM, която е вградена в повечето таблети, като iPad или Xoom на Motorola. Това би трябвало да реши проблема с голямата консумация на електроенергия. Така Windows 8 ще стане първата операционна система, еднакво пригодна и за настолни РС, и за лаптопи, и за таблети. За разлика от Microsoft конкурентът Apple не отнася таблетите към традиционните компютри и използва различни операционни системи за двете категории устройства.

Microsoft планира към момента на официалния старт на финалната версия на Windows 8 за таблети да пусне и финалната версия на Internet Explorer 10, който също ще се поддържа от новата операционна система, стана ясно още по време на конференцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Петър_Йовев
преди 12 години
http://allthingsd.com/20110601/microsofts-windows-8-demo-from-d9-video/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още