IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Foxconn ще предоговаря участието си в Sharp

При обявяването на сделката през март цената на акциите на Sharp бе около 550 йени за брой, а сега е 192 йени

09:50 | 06.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Foxconn ще инвестира в Sharp само при по-добри условия. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Foxconn ще инвестира в Sharp само при по-добри условия. Снимка: Getty Images News

Сривът на акциите след огромна загуба през първото тримесечие постави японския електронен концерн Sharp в сериозни затруднения. Големият поддоставчик планира да предоговори условията по влизането си в японската компания. Ще инвестираме при различна от първоначално договорената цена от 550 йени на акция, заяви в неделя говорител на Foxconn, цитиран от Bloomberg.

Същевременно обаче директорът на Foxconn Тери Гу уточнява, че държи на сделката. Акциите на Sharp се сринаха в петък до ниво от 192 йени, като причината за този негативен тренд е обявената загуба за тримесечието в размер на 138,4 млрд. йени (1,4 млрд. евро).

Тайванската компания Hon Hai Precision Industry, както е известен повече Foxconn, изгражда устройства за най-големите технологични компании в света. Apple и дори японски компании като Sony и Nintendo са сред тях.

През март компанията обяви, че ще влезе в Sharp, като според първоначалните условия японците трябваше да получат за дял от 9,9% около 66 млрд. йени (в момента само 678,5 млн. евро). Освен това тайванците инвестират директно още 66 млрд. йени в общата компания.

За Sharp сделката е от особена важност, защото Foxconn ще придобие и половината от 92,96%-ия дял на Sharp в LCD завода на Sakai в Западна Япония. Производственият цех, който отвори врати през 2009 г., „носи вина“ за трудностите, с които Sharp се сблъсква в LCD бизнеса. Японците вложиха през годините 12 млрд. долара в завода, а производствените методи са на върха на технологиите, но въпреки това Sharp не успя да намери купувачи за големи екрани.

Sharp, подобно на други компании от бранша, страда от свръхкапацитети. Sharp разполага с водеща LCD технология, но в последните няколко години компанията се свлече в "тъмно червената зона". Постоянно силната йена натежа върху резултатите. Към това трябва да се прибави и силната конкуренция от страна на Южна Корея. Samsung и LG предлагат продуктите си на по-ниски цени.

От обявяването на сделката се засилиха спекулациите, че Sharp ще бъде следващият доставчик на дисплеи за Apple – вероятно и за първия телевизионен апарат на американския концерн. Със своя актуален доставчик на монитори Samsung американците са забъркани в продължителна правна битка за патенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още