IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Игра за милиарди на Червената планета

От успешната мисия на Curiosity до Марс до голяма степен зависи безоблачното бъдеще на НАСА

11:36 | 06.08.12 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кадър от контролната лаборатория за реактивни двигатели в Пасадена, Калифорния. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кадър от контролната лаборатория за реактивни двигатели в Пасадена, Калифорния. Снимка: Ройтерс

Вече кацнал, Curiosity ще има много по-широк спектър на проучвания от предишните марсоходи. По информация на Tech Land той ще ползва детектори за радиация, с чиято помощ ще се анализира радиацията от повърхността на Марс, както и тази в космическия кораб, пренасящ марсохода до червената планета по време на осеммесечното пътуване. Така от НАСА се надяват да оценят въздействието на радиацията върху астронавтите, които някой ден може да участват в една пилотирана мисия до Червената планета.
 
По време на двегодишната си мисия Curiosity ще се задвижва от радиоизотопен термоелектрически генератор, в който се използва изотопът плутоний-238. Разпадът на плутония предизвиква отделянето на топлина, която от своя страна се преобразува в електричество, пише още Tech Land.

Но това не е всичко - Curiosity ще трябва да издържа на екстремно високи температури - от 30 градуса до 130 градуса по Целзий, като, за да функционира нормално в този температурен диапазон, Curiosity е оборудван със система за регулиране на топлината.

На кораба има и два компютъра, всеки от които е оборудван с 200 MHz IBM RAD750 (базиран на IBM 32-битовите PowerPC процесори), 256 MB RAM и 2GB оперативна памет. На марсохода има и доста камери, две от които имат възможност за заснемане на изображения при резолюция от 1600 x 1200 пиксела, както и видео с висока резолюция 720p и до 10 кадъра в секунда – характеристики, безпрецедентни за подобен род мисии.

CheMin и SAM са двата инструмента, които имат за цел да изследват скалите от повърхността на Марс и ще се опитат да дадат отговор на въпроса „Имало ли е живот на Марс?” CheMin е устройство за количествено определяне на минералния състав на скални образци, което ще идентифицира минералите в пробите от праха, скалите или почвата. Sample analysis at Mars (SAM) пък е уред за анализиране на органични съединения в атмосферата и почвата на Марс.

За безпроблемна връзка с астронавтите марсоходът разполага с модерна радио-комуникационна система, като Curiosity ще комуникира със Земята чрез X-бандов приемник, с който забавянето при разговорите ще зависи от разстоянието от Земята и ще е до около14 минути, и чрез UHF радио.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
eldred
преди 11 години
Нещо си объркал форума. Този е за бизнес и финанси. Един друг е за болни любители на конспирациите. Май беше на някаква младежка червена организация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
STGEORGE
преди 11 години
само някой може ли да ми обясни защо разходите са посочени в ЕВРО а не в ДОЛАРИ ?!Едва ли НАСА си прави бюджетите в ЕВРО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
0pk
преди 11 години
Това да не се окаже пак поредния холивудски шедьовър, като кацането на луната? :DНе сме проучили още собствената си планета, а пращаме сонди съседните да изследваме. Сигурно кроят планове за доларова експанзия на марс :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още