IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sharp си осигури кредити за над 2 млрд. евро

Докато чака евентуалното влизане на Foxconn, затруднената компания е сключила краткосрочни заеми с банките Mizuho Financial Group и Mitsubishi UFJ Financial

18:08 | 05.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Sharp си осигури кредити за над 2 млрд. евро

Японската компания за потребителска електроника Sharp си е осигурила през миналия месец краткосрочни заеми на стойност повече от два милиарда евро. Сега компанията преговаря с няколко банки за друг синдикиран заем, предаде информационната агенция за финансови новини Bloomberg в сряда. В момента Sharp се бори с високи загуби, а през идната година ще дойде падежът на тежки кредити.

Същевременно се наблюдава и движение в преговорите за влизането на доставчика на Apple - Foxconn, в компанията. Шефът на Sharp Такаши Окуда е пътувал тази седмица за Тайван, за да проведе разговори с основателя на Foxconn Тери Гоу, съобщи японската информационна агенция Kyodo, позовавайки се на информирани източници. Гоу наскоро заяви в интервю за тайванския вестник United Evening News, че Foxconn ще се включи в управлението на Sharp, за да помогне на компанията да излезе от кризата. Доскоро обаче се говореше само за капиталово участие. 

Обявеното през март влизане на Foxconn сега се предоговаря, след като оттогава цената на акциите на Sharp се срина драстично. Производителят от Тайван първоначално искаше да придобие малко по-малко от десет процента от Sharp за 550 йени за акция. Това би донесло на Sharp около 67 млрд. йени (680 млн. евро в момента). Но акциите на Sharp в момента са на границата от 200 йени, като цената от март вече не е актуална. Миналата седмица преговорите между Гоу и мениджърите на Sharp в Япония не доведоха до никакъв резултат.

И докато Sharp трябваше да чака парите на Foxconn, компанията сключи краткосрочни заеми с банките Mizuho Financial Group и Mitsubishi UFJ Financial. През юли е била договорена кредитна линия от 60 млрд. йени (610 млн. евро), а през август - за около 150 млрд. йени (1,5 млрд. евро). Според Kyodo Sharp е предоставила като обезпечение дела си от 9,2% в производителя на електроника Pioneer.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още