IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple обмисля развод с Intel и обвързване с ARM

От чисто финансова гледна точка това няма да е катастрофа за Intel, но сигналът би бил опустошителен

13:05 | 06.11.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Apple обмисля развод с Intel и обвързване с ARM

Тази журналистическа статия би трябвало да стресира Intel – по информация на престижната финансова новинарска агенция Bloomberg разработчиците на Apple търсят начини да заменят процесорите на Intel в своите компютри за сметка на чипове с ARM архитектура, които днес "задвижват" почти всички таблети и смартфони.

Агенцията се позовава на анонимни източници, запознати с бизнеса на компанията от Купертино.

По този начин Apple би могла да предложи единна платформа за всички продукти, защото днес софтуерът за iPhone и iPad трябва да бъде препрограмиран за Mac. Развойната дейност може да се проточи с години, но решението е неизбежно, твърди източникът на агенцията.



Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук намекна преди месеци за по-нататъшно сближаване на операционните системи OS X и iOS и не изключи възможността компанията да възприеме ARM процесорите в бъдеще.

В момента Apple използва ARM-базирани чипове в своите мобилни устройства iPhone и iPad, а според Bloomberg техните модификации вероятно ще се вграждат в бъдещите Mac компютри.

Чиповете с ARM архитектура са много енергийно по-ефективни от сегашните процесори на Intel и тъкмо затова завладяха пазара на мобилните устройства. Същевременно обаче се счита, че те не са толкова мощни. Затова и планът на Apple зависи преди всичко от това, дали чиповете могат да бъдат разработени до такава мощност, че да задвижват и комплексни програми за видео и фотообработка на компютри с висока разделителна способност.

Apple и Intel отказаха коментар по темата. Акциите на Intel отчетоха спад в понеделник с почти 1%.

Загубата на Apple като клиент от чисто финансова гледна точка няма да е твърде болезнена за производителя на чипове, но сигналът би бил опустошителен, пише още Bloomberg. И днес Intel страда от това, че все повече потребители преминават към мобилни устройства с чипове на ARM, а в случай, че Intel загуби и добрия си пазарен дял при настолните устройства, това може да коства наистина много на концерна.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
madcow
преди 11 години
Логично. Apple правят техно-играчки, за техно-играчките няма нужда от як процесор. Виж, ако искаш да свършиш нещо смислено никога няма да си купиш ябълки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Да прав си, че нещатата трябва да се развиват. Всъщност това е сферата, която трябва да се развива и усъвършенства постоянно. Тепърва предстои на ARM да се докаже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 11 години
ARM-a не става за настолен компютър. Неможеш да работиш на специфичен продукт не само защото архитектурата е различна ами и за това, че тази архитектура няма необходимата процесорна мощ да обработва 3-измерни проекти, огромни графични или филмови проекти както го може *86 и *86-64 архитектурите. За мобилни ниско производителни устройства и специфични сървъри става, но скоро няма да засенчи PC пазара. Може да носим джаджи в джоба си, но когато искаме да работим сериозно ни трябва голям монитор и производителна машина, удобна клавиатура и т.н. И още не съм стигнал до модерните игри с невероятен реализъм, което няма къде другаде да бъде възпроизведено, а игрите са огромен и скъп пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още