IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата прекърши германското издание на Financial Times

Издателството Gruner + Jahr преговаря за продажба на икономическия вестник, но спирането му е по-вероятно

10:31 | 22.11.12 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	На 7-и декември може да излезе последният брой на FDT. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

На 7-и декември може да излезе последният брой на FDT. Снимка: Ройтерс

В началната фаза на Financial Times Deutschland през 2000 г. бизнес журналистите в Германия аплодираха бурно появата на изданието - най-малкото тайно. Защото новото заглавие предизвика състезание за таланти и даде тласък на заплатите в индустрията. Дванадесет и половина години след първото издание отпечатвания върху цвят „лакс“ вестник вероятно е изправен пред закриването си, предава DPA. 

На среща на Надзорния съвет в Хамбург издателството Gruner + Jahr (G+J) реши в сряда да предложи на борда на директорките да проучат продажба или частично или цялостно закриване на G+J Wirtschaftsmedien, който е издател на Financial Times Deutschland (FTD).

В момента текат последни преговори за евентуалната продажба на вестника, заяви говорител. Въпреки това служителите вече съобщават, че на 7-и декември ще бъде публикуван последният брой на вестника. Освен това подразделението G+J Wirtschaftsmedien ще предложи за продажба и „Börse Online“ и „impulse“. От целия сегмент на бизнес пресата най-вероятно издателството ще запази само списанието Capital.

FTD се появи на пазара с надеждата да спечели от повишения интерес на германците към акциите в навечерието на новия век. Вестниците и бизнес списанията по онова време се радваха на много реклами на кандидатите за първично публично предлагане и на висока възвращаемост на инвестициите.

Но скоро след това истерията свърши, борсовата игра се оказа балон на новия пазар и пазарната среда потъмня. И нарастващото значение на интернет се оказа предизвикателство пред заглавията на G+J, както и за останалата част от медийния пейзаж.

Издателството Gruner + Jahr, което публикува и списания като Geo, Gala, Stern, Brigitte и Neon, с оборот от 2,3 милиарда евро (2011 г.), е сред най-големите издатели в Европа. Мажоритарен собственик със 74,9% е Bertelsmann SE & Co. KgaA. Блокиращо малцинство от 25,1% притежава хамбургската фамилия Яар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Hahoto
преди 11 години
След вестниците, да се готвят телевизиите. Интерактивността в интернет и възможността сам да си направиш желана програма са бъдещето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
1914
преди 11 години
УЖАС...такива неща не би трябвало да се случват на подобни медии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още