IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sharp подобрява условията си към Foxconn

Японците вече са готови да продадат над 10% от акциите си, което ще даде по-широки права на инвеститора

11:34 | 23.11.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Foxconn може скоро да стане акционер в Sharp. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Foxconn може скоро да стане акционер в Sharp. Снимка: Ройтерс

Изпадналият в криза японски производител на електроника Sharp е готов да направи отстъпки, за да спаси жизненоважното влизане на поддоставчика на Apple Foxconn в компанията.

Sharp вече е готов да продаде на Foxconn вече повече от десет процента, казва висш мениджър на компанията пред Wall Street Journal. Първоначално участието трябваше да остане под десет процента, защото над този дял акционерите в Япония получават повече права. Те могат да изискват освен всичко друго и закриване на компания.

Предвид драстичния спад на акциите вече и Sharp бил наясно, че влизане на Foxconn при първоначално договорените условия е станало невъзможно, казва мениджърът. Според първоначалните условия от март Sharp искаше да продаде десет процента от капитала си на Hon Hai (Foxconn) за около 800 млн. долара (632 млн. евро). С парите ще бъде подкрепен основният бизнес в областта на панелите за телевизори с течни кристали. Тогава акцията се котираше на цена от 550 йени за акция, в момента обаче книжата се търгуват само за около 170 йени за брой.

В момента Sharp се бори с високи загуби, а през идната година ще дойде падежът на тежки кредити. За приключващата в края на март фискална година Sharp обяви втора поредна годишна загуба. Според мениджърите минусът ще е в размер на 450 млрд. йени (почти 4,5 млрд. евро). Година по-рано Sharp загуби вече 376 млрд. йени.

Според експерти бъдещето на компанията остава несигурно. „Има много неясноти, особено около перспективата за приходите", каза Наоко Немото от рейтинговата агенция Standard & Poor's. В началото на септември S&P понижи рейтинга на Sharp с две степени, лишавайки го от инвестиционен статут до ВВ+, което ще възпре някои институции да инвестират в облигациите на компанията. Решението дойде, след като концернът обяви загуба за второто тримесечие от 1,76 млрд. долара.

Компанията е в тъмночервената зона на загубите, но обещава за започващата от началото на април следваща фискална година отново значителни печалби. За това трябва да спомогнат радикални строги икономии, масови съкращения, продажби на бизнеси и затваряне на някои заводи. Заедно с продажбата на отделни активи Sharp може да се сбогува с общо 10 000 свои служители, стана ясно в края на август.

През септември пък стана ясно, че изпадналият в затруднения концерн е трябвало да ипотекира сградата на централата си в Токио, както и доста фабрики, за да гарантира кредит в размер на 150 млрд. йени (около 1,5 млрд. евро), както пише японският вестник Asahi Shimbun.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още