IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RIM зарадва с добри резултати

Производителят на Blackberry обаче започва да губи клиентската си база

00:58 | 21.12.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
RIM зарадва с добри резултати

За третото фискално тримесечие Research In Motion отчете малка печалба благодарение на благоприятни данъчни отчисления, но продължава да губи клиентска база, пише Cnet.

Компанията отчете печалба от 14 милиона долара, или 3 цента на акция, в сравнение с печалба от 265 милиона долара, или 51 цента на акция, година по-рано. Приходите са намалели почти наполовина до 2,72 млрд. долара. Въпреки спада от 47,2% на годишна база обаче приходите от продажби надминаха очакванията на анализаторите, които се надяваха на приходи в размер на 2,67 млрд. долара. Спрямо предходното тримесечие обаче намалението е доста по-малко – от 4,6 на сто. 

В крайна сметка чистата печалба е в размер на девет милиона долара, обяви компанията в четвъртък след края на сесията. Тя обаче е реализирана, само защото данъчните облекчения са компенсирали оперативна загуба от 212 млн. долара.

Резултатите са по-добри, отколкото се очакваше на Wall Street. Анализаторите смятаха, че RIM ще отчете загуба от 35 цента на акция при приходи от 2,66 млрд. долара, показва анкета на Thomson Reuters.

„Данните са доста по-добри от опасенията. Сега всички надежди са насочени към предстоящото представяне на BlackBerry 10“, цитира MarketWatch първите реакции на анализатора Шау Ву.

И намалението на клиентската база вече не е толкова силно, колкото се опасяваха пазарните наблюдатели. Броят на клиентите на Blackberry се понижи с 1 млн. до 79 милиона. Това е първо понижение на броя на клиенти, които растяха дори във времето, когато производителят губеше пазари дялове в Европа и Северна Америка, които бяха компенсирани от ръст в броя клиенти на развиващите се страни.

RIM е продал през тримесечието около 6,9 млн. броя смартфони Blackberry и около 255 000 таблета Playbook, показват още данните.

Главният изпълнителен директор на концерна Торстен Хайнс планира да представи през февруари новата оперативна система Blackberry 10, както и последните устройства на компанията. С многократно отлагания старт на софтуера RIM се надява да навакса изоставането си от все по-успешните конкуренти Samsung и Apple. BlackBerry на RIM (Research In Motion) някога бяха много популярни устройства, но канадската компания в продължение на прекалено дълго време не обърна внимание на тенденцията към сензорни екрани и бе прекалено бавна в развитието на софтуера. В резултат на това пазарните дялове се стопиха бързо и сега концернът се бори за оцеляването си.

В следборсовата търговия цената на акциите на компанията скочи с 5,67% до 14,92 долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още