IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RIM и Netflix излизат от Nasdaq-100

Две компании извън IT сектора също напускат индекса - Green Mountain Coffee Roasters и Warner Chilcott

09:36 | 18.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
RIM и Netflix излизат от Nasdaq-100

От 24 декември индексът Nasdaq-100 на най-големите нефинансови компании, търгувани на борсата NASDAQ, няма да включва редица IT- и уеб компании. Както става ясно от обявление на борсовия оператор, от индекса ще отпаднат производителят на Blackberry Research In Motion и американската компания Netflix, която се занимава с разпространение на онлайн видео съдържание.

И производителят на игри Electronic Arts, производителят на електроника Flextronics International, специализираната в производството на полупроводници Lam Research, компанията за чипове Marvell и доставчикът на инфраструктура VeriSign от Коледа няма да са представени в Nasdaq 100.

Неотдавна стана ясно, че Facebook е намерил място в индекса. Социалната мрежа ще измести консултантската компания Infosys, което се мести на New York Stock Exchange.

Oсобено Netflix и RIM отчитат трудна година. RIM продължава да губи дялове от пазара на смартфони за сметка на Apple и Samsung - най-малко поне до пускането на новата си операционна система BlackBerry 10 в края на януари. През ноември се стигна до положително развитие за акциите на RIM заради спекулации, че канадският производител ще превземе отново загубените си територии. Netflix отпада заради слабия си курс и като вероятната цел на враждебно поглъщане.

И две компании извън IT сектора напускат индекса, а именно Green Mountain Coffee Roasters и фармацевтичната компания Warner Chilcott. Освободените места се заемат от Analog Devices, Catamaran Corp, Discovery Communications, Equinix, Liberty Global, Liberty Media, Regeneron Pharmaceuticals, SBA Communications, Verisk Analytics и Western Digital.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още