IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оценяват Twitter на 11 млрд. долара

Възможно е тази година услугата за микроблогинг да започне подготовка за IPO, което да осъществи през 2014 г., смятат от Greencrest Capital

11:21 | 04.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Оценяват Twitter на 11 млрд. долара

Скоро след като най-голямата в света социална мрежа Facebook подаде проспекта си и обяви намеренията си да стане публична компания, анализатори започнаха да спекулират, че Twitter ще приеме предизвикателството със собствено предлагане.

В изтекъл до публичността имейл, главният изпълнителен директор на Twitter Дик Костоло заяви, че неговата компания не иска да бъде публична, докато "тримесечният ръст на приходите не стане много предвидим" и добави, че Twitter няма да е "готовa да бъде публично дружество в продължение на няколко години". Тези лични коментари повториха и публичните изказвания на Костоло, в които твърди, че е търпелив за начина, по който компанията изгражда бизнеса си.

И съоснователят и председател на Twitter Джак Дорси заяви неколкократно, че компанията ще стане публична, когато се почувства готова да бъде такава. Той отбеляза много пъти в интервюта, че социалната мрежа не възприема публичността на компанията като изход или цел, а като крайъгълен камък, който бележи нов етап в развитието й.

Но наближава ли времето за първично публично предлагане? Една компания смята така. Според доклад на Greencrest Capital компанията вярва, че Twitter може да започне подготовка за IPO през 2013 г., а самото предлагане да бъде осъществено през 2014 г., пише Forbes.

„Twitter е несъмнено в по-добра позиция, за да генерира приходи, отколкото когато и да било досега, като неговите насърчавани предложения и продукти продължават да се разширяват“, се казва в доклада.

Макс Уулф, анализатор в Greencrest, счита, че предполагаемата стойност на Twitter в момента е 11 млрд. долара и смята, че тя се е покачила, откакто Facebook осъществи своето IPO.

Той прави тази оценка въз основа на вторичния пазар за търговия, но прави следната  уговорка: "Използването на вторичния пазар на акции за оценяване на дадена стойност е много труден и непрозрачен процес. Това е богата на слухове спекулация."

Оценката от 11 млрд. долара е доста над последната оценка на компанията, която тя получи в средата на 2011 г., когато привлече ново финансиране, което оцени социалната мрежа за микроблогинг на 7 млрд. долара. И въпреки, че 11 млрд. долара са едва 10% от астрономическата цифра от 100 млрд. долара, на която бе оценяван Facebook, когато започнаха слуховете за IPO-то, Уулф счита, че оценката на Twitter "изглежда по-добра" от тази на Facebook.

Едва преди седмица Twitter обяви, че има 200 млн. уникални потребители на месец. Въпреки този резултат обаче Twitter все още е далече от над 1 млрд. активни потребители на Facebook.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още