IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основен акционер в Dell отхвърли предложението за изкупуване за $24,4 млрд.

В писмо до борда на директорите на компанията Southeastern Asset Management посочва, че Dell струва най-малко два пъти повече

12:54 | 09.02.13 г. 2
<p>
	Основателя на компанията Майкъл Дел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Основателя на компанията Майкъл Дел. Снимка: Ройтерс

Най-големият независим акционер на Dell обяви, че ще се противопостави на плановете на основателя на компанията Майкъл Дел, да я изкупи обратно, съобщава BBC.

Southeastern Asset Management, която притежава 8,5% дял от Dell, определи предложението на Дел да изкупи бизнеса за 24,4 млрд. долара като „напълно неадекватно“.

В писмо до борда на директорите на компанията Southeastern Asset Management посочва, че Dell струва най-малко два пъти повече.

В отговор консорциумът, воден от Дел, заяви, че предложението е в „най-добър интерес на акционерите“.

Майкъл Дел, който основа компанията още като студент през 1984 г. и е неин изпълнителен директор, за момента притежава 14%.

Той планира да изкупи останалите акции, за да направи компанията отново частна, след като в продължение на 25 години тя се търгуваше на Nasdaq.

За момента Dell изпитва затруднения да се конкурира с ниските цени, предлагани от азиатските производители на компютърна техника, както и с нарастващия пазарен дял на смартфоните и таблетите.

Southeastern Asset Management подчертава, че офертата на Дел „подценява компанията изключително много“. Според инвеститора реалната и стойност на Dell е близо 43 млрд.   долара.

„Няма да гласуваме в подкрепа на предложението, както е структурирано сега“, се посочва в писмото до борда на директорите.

За да бъде осъществена сделката, мнозинството от акционерите освен Дел трябва да гласуват за.

Не е ясно дали други акционери споделят вижданията на Southeastern.

Когато Дел направи офертата си, той изтъкна, че тя съдържа 25% премия над пазарната капитализация на компанията в средата на януари.

Акциите на Dell все още остават малко под нивото от 17 – 18 долара за акция, на което се търгуваха преди година, както и под рекордните 60 долара за акция през 2000 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още