IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологични лидери учредиха награди за изследвания на стойност 3 млн. долара

Life Sciences Foundation ще връчва най-малко 5 награди годишно, като Юри Милнер, Марк Зукърбърг и Сергей Брин се надяват да привлекат още спонсори

14:07 | 21.02.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сергей Брин по време на представянето на наградите в Сан Франциско. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сергей Брин по време на представянето на наградите в Сан Франциско. Снимка: Ройтерс

Трима лидери на компании от Силициевата долина са последните, присъединили се към движението сред титани на бизнеса, което предлага награди за учени, съобщи Wall Street Journal.

Руският инвеститор в технологични компании Юрий Милнер заедно с главния изпълнителен директор на Facebook Inc. Марк Зукърбърг и съоснователя на Google Inc. Сергей Брин учреди ежегодна награда "Пробив" от 3 млн. долара за научни изследвания в областта на здравеопазването.

Учредителите на наградата, предназначена да подпомага развойни проучвания и да прослави учените, представиха основаването ѝ тази нощ в Сан Франциско. Наградени бяха 11 учени, сред които Корнилия Бергман от университета „Рокфелер“ за проучването ѝ за генетиката на невронните връзки и Ерик Лендър от харвардския институт Eli and Edythe L. Broad и Масачузетския технологичен институт за разкриването на общите принципи за идентифицирането на гените на човешките болести.

„Налице е значителен дефицит в нашата обществена система в световен мащаб, тъй като учените са подценени като хора, които дават значителен принос за ежедневното ни оцеляване“, каза Милнър, който е от ранните инвеститори във Facebook.

Със съпътстващия я чек за 3 млн. долара „Пробив“ е след най-щедрите ежегодни научни награди. Носителите на Нобелова награда получават 8 млн. шведски крони, или около 1,27 млн. долара.

Наградите се превръщат в процъфтяваща индустрия, като компании, милиардери и фондации учредиха десетки през последните 15 години, но влиянието им върху проучванията е тема на дебат, а филантропите и учените не са на едно мнение за това дали те са подходящ начин за увеличаване на броя и качеството на проучванията.

„Това не са достатъчно средства за подкрепа на инициативните, защото не може да бъде начин хората да планират своята кариера“, твърди Джеймс Инглиш, професор в Университета на Пенсилвания. Когато Алфред Нобел учреди своята награда, сумата е била доста по-стойностна за времето си, подчерта Инглиш. Ако наградите на технологичните гиганти бяха на стойност милиарди долари, „тогава това би могло да промени ситуацията“, убеден е той.

За учредяването на „Пробив“ Милнер се е свързал със Зукърбърг и Брин преди няколко месеца. Само след няколко разговора „всички се съгласиха, че мотивирането на младите учени да останат на научното поприще, а не да търсят начини за по-високо заплащане, е сред основните приоритети“, каза той.

Милнър обаче отказа да уточни с каква сума разполага Life Sciences Foundation за наградите, кой от спонсорите с каква част от нея допринася и за какъв период от време занапред. Плановете на фондацията са да връчва най-малко 5 награди годишно.

Брин участва в наградата заедно със съпругата си Ан Войцицки, съосновател на компанията 23andMe Inc., а Зукърбърг – със своята съпруга Присила Чан, която е следвала медицина.

„Мисля, че нашето общество има нужда от повече герои учени, изследователи и инженери“, каза Зукърбърг по време на представянето на наградата. В официално съобщение Брин подчертава, че изцеляването на болест би трябвало да струва повече от един тъчдаун.

През миналата година Милнер финансира самостоятелно награди на стойност 3 млн. долара в областта на фундаменталната физика. Той се надява да привлече и други спонсори и да създаде „отворена платформа“ в подкрепа на наградите. „Други спонсори са добре дошли, а учредяване на техни награди за различни болести би увеличило въздействието на инициативата“, смята инвеститорът.

В съобщение на фондацията Зукърбърг заявява, че усеща, че тя „разполага с потенциал да осигури платформа за други модели на филантропия, така че хората навсякъде да разполагат с възможности за по-добро бъдеще".

Говорителка на Google не е върнала съобщение до Wall Street Journal с коментар на Брин.

Милнер обаче очаква засилване на връзката между компютърните науки и изследванията в областта на здравеопазването. „Мисля, че тук ще видим някакъв тип сливане между хора с инженерни умения и хора с умения в науките за живота“, убеден е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още