IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изобретател от Франция създаде нов ВЕИ модел - вятърно дърво

Инвестицията се изплаща за две години

14:56 | 05.01.15 г. 3
<p>
	Масовото производство е планирано за началото на 2016 г. <em>Снимка: БНТ</em></p>

Масовото производство е планирано за началото на 2016 г. Снимка: БНТ

Изобретател от Франция разработи вятърно дърво, което генерира енергия с помощта на 72 малки вятърни турбини, имитиращи зелени листа. Единадесет метровата имитация на дърво няма корени, но има претенциите да се впише успешно в свободните градски и крайградски пространства с дизайна и с потенциала си за добив на енергия от всеки полъх, съобщи БНТ.

Създателят на модела Жером Мишо-Ларвиер смята произведението си за сполучлива алтернатива на големите вятърни паркове. Наистина е важно как се улавя енергията от вятъра, смята той.

„Наблюдавах как едно листо на дървото се движи и си казах: Ако можех да улавям тази енергия по подобен начин, умножено по всички листа на дървото, това са доста ватове”, разказва  Жером Мишо-Ларвиер.

Той събрал екип от инженери и през последните години заедно с тях се опитвал да разработи по-ефективен метод за добив на енергия от вятъра.

„Основното предимство на нашата технология е, че тя работи и при най-лекия полъх или завихряне на въздуха. Малките турбини се задвижват при вятър със скорост два метра в секунда, докато останалите се нуждаят от вятър със скорост поне четири до пет метра в секунда. Това значи, че можем да произвеждаме енергия през повечето дни в годината“, смята той.

Своеобразните листа на вятърното дърво улавят както постоянни и ясно насочени въздушни течения, така и завихряния с бърза смяна на посоката, характерни за градските зони.

„Много е важно да разполагате с уред за улавяне на всяко движение на въздуха. Това научихме от опитите при подбор на дизайна за малките вятърни турбини“, допълва изобретателят.

Компанията-производител на вятърните дървета вече е „посадила“ две от тях във Франция, но продължава да усъвършенства дизайна им. Масовото производство е планирано за началото на 2016 г.

Очаква се всяко вятърно дърво да струва около 30 хил. евро – инвестиция, която се изплаща за две години.

Изчисленията са направени на база средна скорост на вятъра от три и половина метра в секунда. При 4 метра в секунда дървото ще произвежда по 2 600 киловатчаса електроенергия. При скорост на вятъра 7 метра в секунда производството скача до 10 800 киловатчаса.

Третото вятърно дърво ще поникне през март 2015 г. на парижкия площад “Конкорд”. Други градове, като Берлин и Лондон, също проявяват интерес към новия продукт. Създателят му не смята, че дървото ще реши енергийните проблеми на планетата, но е сигурен, че то ще се превърне в част от решението, заедно с фотоволтаичните, геотермалните и водните централи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Циничен прочит на статията"Франсето се е чудило какво да измисли за проект за финансиране по някоя ОП и е измъдрил това. След като цитирам "екип от инженери и през последните години" е папал еврофондове, е успял да създаде тази иновативна глупост. НО, следва втора серия. Франсето сега ще убеди френски общини да кандидатстват по ОП за закупуване на такива дървета и изграждане на "устойчива екологична градска среда" и така в цоцането ще се включат и общини, като разбира се екипа ще продължи да цоца най-много и така докато върви. Едно 15тина год. А после тихомълком ще ги демонтират и пилия -пил е*ания - платил"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
valentino29
преди 9 години
При силен вятър ще произведе за две години 22000 киловата,за да се изплати инвестицията,някой ще трябва да плаща по евро и 40.за тези две години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
Pyramid
преди 9 години
Да не разочаровам Широката Публика но, налице е поредната серия от "Много шум за нищо". Примерно, това "леко" повишаване на "скоростта на вятъра" засяга именно СРЕДНАТА скорост, при което, физическото натоварване се вдига с 3-тата степен, а надеждността спада, обратно пропорционално. Само гледайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още