IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирми търсят еврофинансиране за добив на ток от морските вълни

Засега се провеждат експериментални изследвания

12:55 | 19.11.14 г.
Фирми търсят еврофинансиране за добив на ток от морските вълни

Две български фирми ще търсят еврофинансиране за проекти, насочени към добив на ток от морските вълни. В България вече са разработени 5 - 6 устройства за усвояване на тази енергия. Това заяви за агенция „Черно море” проф. Румен Кишев - ръководител на Центъра за хидро- и аеродинамика към Института по металознание в БАН.

Двете фирми ще се опитат да патентоват разработките си, които са базирани на авангардни технологии и да развият промишлен добив. Сложните експерименти ще се извършват в Центъра, а еврофинансиране ще се търси чрез програмите „Хоризонт 2020”, „Конкурентоспособност”, новата програма „Наука и образование за интелигентен растеж” или други източници.

Институтът участва и в двете разработки, защото самите изследвания са с уникални съоръжения и са скъпи, обясни изследователят. Авторските права на ВЕИ се държат от фирмите, а учените доказват работоспособността им – първо тестовете ще са в басейн, а след това в морските води.

Проф. Румен Кишев припомня, че развитието на възобновяемите енергийни източници е поет от България ангажимент с цел намаляване на вредните емисии в атмосферата.

ВЕИ вече са обособени като нов клон на науката и са една от основните насоки в работата на Центъра за хидро- и аеродинамика във Варна.

Изследователят отчита като проблем при разработването на морските ВЕИ устройства засега ниският им коефициент на полезно действие между 30 – 40%. За сравнение при ветровите генератори той е 50 - 60%. От друга страна обаче това е неразработена област за изследователите, с много проблеми, които тепърва ще се изчистват.

Черноморското ни крайбрежие не е от най-благоприятните локации за добив на ток от морските вълни. Тук енергията на вълните е по-ниска в сравнение с океанското крайбрежие. Това не пречи обаче да се развиват модели за добив, твърди професорът. Той очаква непрекъснатият и последователен научноизследователски труд за намирането на ефективна технология за преобразуване на вълновата енергия да се отплати многократно след време и тогава традиционните енергийни източници и да отстъпят място на ВЕИ. Това време скоро ще дойде, прогнозира проф. Кишев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още