IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rovio сменя главния си изпълнителен директор

Пека Рантала напуска поста в края на годината

09:02 | 10.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на финландската компания за видео игри Rovio Пека Рантала напуска поста си в края на годината, съобщава Wall Street Journal.

Рантала, който пое поста в началото на 2015 г., ще бъде наследен от Кати Леворанта, която стана част от екипа на създателя на играта „Angry Birds” преди близо четири години. Тя е главен юридически директор на компанията.

Смените в ръководството се случват на фона на огромната конкуренция на пазара на игри за смартфони – индустрия, която е доминирана от няколко мобилни приложения. Rovio постигна невероятен успех през 2009 г. с играта си “Angry Birds”, но след нея не успя да разработи друг голям хит, който да ѝ донесе толкова много приходи.

Освен това на компанията ѝ беше нужно повече време от очакваното, за да се адаптира към новия модел на безплатните игри, който вече се превърна в стандарт в индустрията.

През последните години Rovio реши да насочи усилията си отвъд игрите и да стане компания, занимаваща се с широка гама от забавления за потребителите. През пролетта пък трябва да излезе филм по най-известната ѝ игра, както и линия играчки, разработена от Lego.

През август Rovio обяви, че съкращава около една трета от работната си сила и променя фокуса на част от бизнеса си. Освен това премахна част от позициите в ръководството си, включително тази на главния оперативен директор. В момента фирмата има 500 служители. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още