IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите в чужбина ще подновяват лични документи и по електронен път

Необходими са обаче електронен подпис и снети биометрични данни

16:25 | 30.12.15 г. 2
Българите в чужбина ще подновяват лични документи и по електронен път

Българите, живеещи в чужбина, ще могат да подават заявления за издаване на лични документи и по електронен път, стана ясно след последното за годината правителствено заседание.

Това ще стане възможно след реализацията на проект на МВнР, финансиран по ОП "Административен капацитет" за миналия оперативен период, съобщават от правителствената пресслужба. Работата по него вече приключва, е посочено още в съобщението, но не става ясно откога заявленията за подновяване на документите ще може да се подават и по електронен път.

За да може да бъде издаден паспорт или лична карта обаче ще са нужни електронен подпис и снети биометрични данни, както и вече издаван документ за самоличност в последните 59 месеца.

Заплащането на услугата също може да стане по електронен път. За да бъде дадена тази възможност, днес министрите са одобрили два позаконови акта - Правилника за издаване на българските лични документи и Тарифа №3 за таксите, които се събират за консулско обслужване в системата на Министерството на външните работи по Закона за държавните такси.

Допълнително в Тарифа №3 се предвижда и отмяна на текст, касаещ услуга, която вече не се извършва, а именно – подновяване на валидността на паспорт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
kony
преди 8 години
Така провалиха и електронното гласуване, електронното правителство, електронната здравна карта и ред електронни услуги, които биха облекчили живота ни. Мисля, че се прави умишлено с две цели- повече писарска работа за администрацията и затрудняване на достъпа за по-интелигентната и грамотна част от българите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
be_google
преди 8 години
демек- НИЩО РАБОТА не е направена! Как ще стане работата с биометричните данни....да не съм бандит, че постоянно да ви козирувам на гишета по консулства и посолства. Принуждавате хората масово да си взимат и друго гражнадство и да теглят майната на българското!! ОК за електронният подпис, но работата няма да стане без висене като ПРАНИ *** пред гишето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още