IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ препъват SAP през първото фискално тримесечие

Компанията обяви в предварителните си данни, че има 13% спад в приходите от лицензи за софтуер

11:12 | 11.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-голямата европейска софтуерна компания SAP предупреди, че резултатите ѝ за първото тримесечие ще бъдат по-ниски от очакваното. Това се дължи на забавянето на продажбите на лицензиран софтуер на корпоративни клиенти най-вече в Бразилия и САЩ, предава Ройтерс.

Приходите от лицензиран софтуер са спаднали с 13%, докато новият, но с по-нисък марж на печалба, облачен бизнес е отбелязал ръст от 33%. Бизнес клиентите се насочват към базиран в облака софтуер, вместо да разчитат на старите пакети от софтуер, които преди инсталираха и ползваха на собствените си компютри.

"Американският пазар е малко по-бавен от гледна точка на подписването на договори“, коментира главният изпълнителен директор Бил Макдермот пред репортери. По думите му приходите от традиционния софтуерен бизнес на SAP в САЩ са нараснали с по-бавен темп от очакваното.

Оперативната печалба през първото тримесечие, като се изключат някои специални елементи, се е увеличила с 5% до 1,10 млрд. евро (1,25 млрд. долара). Средната оценка на анализаторите беше за 1,15 млрд. евро, сочат данни на Thomson Reuters I/B/E/S.

Освен това компанията отчете приходи в размер на 4,37 млрд. евро, под очакваните от анализаторите 4,83 млрд. евро.

SAP, сред чиито клиенти се нареждат част от най-големите мултинационални корпорации, е специализирана в бизнес приложения, вариращи от управление на човешките ресурси до мениджмънт на вериги за доставки.

Компанията и нейните утвърдени конкуренти като Oracle и IBM се опитват да отговорят на компаниите, които са фокусирани единствено в предоставянето на облачни услуги, като Salesforce.com и Workday, на пазара за управление на сложни бизнес операции.

Макдермот твърди, че е напълно уверен, че SAP може да изпълни целта за своята годишна печалба, която фирмата си постави през януари. По думите му част от сделките за лицензиране на софтуер, които е трябвало да бъдат сключени през последното тримесечие, са прехвърлени за сегашното (второ) фискално тримесечие, посочва той.

Настоящата политическа и макроикономическа нестабилност в Латинска Америка, особено в Бразилия, е повлияла негативно на резултатите за първото тримесечие. Северна Америка, която донесе силно четвърто фискално тримесечие на SAP, отбеляза по-бавен старт на годината, посочва компанията в изявление.

Азия, Европа, Близкия Изток и Африка са донесли голяма част от приходите на фирмата, посочва тя, като очаква през цялата година те да бъдат такива във всички региони.

Компанията подчерта отново, че очакваната от нея оперативна печалба, като се изключат някои елементи, е между 6,4 млрд. евро и 6,7 млрд. евро при постоянни валутни курсове. Това означава запазване на резултатите от миналата година до 6% растеж.

Средната прогнозата на 27 анализатори, анкетирани от Vara Research, е за оперативна печалба в размер на 6,69 млрд. евро за тази година.

SAP планира да обяви пълните си резултати за тримесечието на 20 април, но разкри предварително част от данните, защото те са доста по-ниски от очакваното.

Първото тримесечие е най-слабият период от годината в историята на SAP и се случва след скока в резултатите в края на миналата година – обичайно най-силният период за компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още