IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет е увеличила дела си в Amazon

Компанията вече притежава 11% от гиганта, управляван от Джеф Безос

12:16 | 15.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Berkshire Hathaway - компанията на Уорън Бъфет, обяви, че през второто тримесечие е увеличила дела си в Amazon до 11%, залагайки повече на влиятелния онлайн търговец, докато акциите му се търгуваха на рекордни върхове, предава Ройтерс.

Berkshire заяви, че е приключила юни с общо 537 000 акции на Amazon на стойност 1,02 млрд. долара. Три месеца по-рано групата притежаваше 483 хил. акции на онлайн гиганта.

Компанията обяви това в документи, подадени към регулаторите.

Бъфет, четвъртият човек в света по богатство според списание Forbes, също така привлече вниманието на колегата си милиардер Уилям Акман. Неговата Pershing Square Capital Management разкри, че притежава дял от Berkshire на стойност 749 млн. долара.

Цената на акциите на Berkshire вече е с над 12% под рекордния връх, достигнат през октомври.

Базираният в Омаха, Небраска, конгломерат притежава над 90 компании, като BNSF, Geico и Dairy Queen.

По-рано този месец Berkshire разкри, че е продала повече акции, отколкото е купила през тримесечието, което предполага евентуални притеснения от страна на Бъфет и портфолио мениджърите му Тод Комбс и Тед Уешлър за пазарните оценки.

Документите, подадени в сряда, включват инвестициите и на тримата, макар че не казват кой какво е купил или продал. Бъфет твърди, че Комбс и Уешлър са направили първоначалната инвестиция в Amazon.

Най-голямата инвестиция, изключена от портфолиото на Berkshire, е делът за близо 1,7 млрд. долара в USG, която беше придобита от германската Knauf през април. Berkshire е решила да продаде своя близо 31% дял в USG – инвестиция от почти две десетилетия, която Бъфет описа като разочароваща.

Нетните продажби са допринесли за това Berkshire да завърши юни с рекордните 122,4 млн. долара в брой.

Този месец Berkshire е инвестирала 10 млрд. долара в Occidental Petroleum, която завърши придобиването на Anadarko Petroleum.

Сред промените в портфолиото на Berkshire е леко повишение на дела в U.S. Bancorp и намаление на този в Charter Communications.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още