IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин глоби 43 технологични компании за необявени сделки

Става дума за споразумения, датиращи от 2012 г. насам

10:04 | 20.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайският пазарен регулатор обяви, че глобява компании, включително Alibaba, Baidu и JD.com, защото не са декларирали пред властите 43 сделки, които датират от 2012 г. насам. По този начин фирмите са нарушили антимонополното законодателство, предава Ройтерс.

Включените в списъка могат да бъдат глобени по 500 хил. юана (78 хил. долара) всяка – максимумът съгласно Антимонополния закон на Китай от 2008 г.

Alibaba, Baidu, JD.com и Geely не са отговорили веднага на запитването за коментар.

Китай затяга хватката си около интернет платформите, след като години наред не се занимаваше сериозно с тях. Сега обосновава действията си с риска от злоупотреби с пазарна мощ за ограничаване на конкуренцията, злоупотреба с потребителски данни и нарушаване правата на потребителите.

Най-ранната от необявените сделки датира от 2012 г. Касае се за придобиване, в което участват Baidu и неин партньор. Най-новото пък е от 2021 г., между Baidu и китайския производител на автомобили Zhejilang Geely Holdings.

Други споразумения, цитирани от Държавната администрация за пазарен надзор, включват покупката на китайската фирма за карти и навигация AutoNavi от Alibaba през 2014 г. и придобиването от 2018 г. на 44% от Ele.me отново от Alibaba, която стана най-големият акционер в услугата за доставки на храна.

Сделките все пак нямат ефект върху ограничаването или спирането на конкуренцията, посочва регулаторът.

През декември миналата година той глоби Alibaba, подкрепената от Tencent China Literature и Shenzhen Hive Box по 500 хил. юана също за необявяване на минали сделки по коректния начин, така че да бъдат разгледани от антимонополните власти. Това беше първият път, в който бяха наложени подобни наказания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още