IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft е изправена пред иск в Европа заради облачните си услуги

Френската OVHcloud заведе антимонополен иск заради начина, по който гигантът лицензира продуктите си

12:07 | 17.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chona Kasinger/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chona Kasinger/Bloomberg

Френската компания за изчислителни облаци OVHcloud заведе антимонополен иск в Европа срещу Microsoft. Това допълва скорошните критики за конкурентните практики на гиганта, който до голяма степен избегна скорошните регулаторни турбуленции, които застигнаха конкурентните технологични гиганти, пише Wall Street Journal.

OVHcloud заяви, че е завела иска в Европейската комисия. Той се фокусира върху начина, по който Microsoft лицензира продуктите си, например Office пакета, което може да направи по-скъпо използването на облачни услуги, които се конкурират с облака Azure на Microsoft, твърдят източници, запознати със случая.

Искът, който OVHcloud е завела миналото лято, но за който не е съобщавано по-рано, също така твърди, че софтуерът на Microsoft не работи добре на други облачни услуги. Това пък прави по-трудно конкурирането с компанията, допълват източниците.

„Чрез злоупотреба с доминантна позиция Microsoft пречи на справедливата конкуренция и ограничава потребителския избор на пазара на облачни услуги“, коментира говорителка на OVHcloud.

Говорител на Microsoft не е потвърдил веднага дали компанията е била уведомена за иска, но коментира, че европейските облачни компании градят успешен бизнес, използвайки продуктите на Microsoft.

„Облачните доставчици се радват на много възможности за предлагане на услуги на своите клиенти, използвайки софтуер на Microsoft, независимо дали е закупен от клиента или от партньор“, коментира говорител на Microsoft. “Непрекъснато оценяваме как можем най-добре да подкрепим партньорите си и да направим софтуера на Microsoft достъпен за клиенти във всички среди, включително тези на други облачни доставчици“.

OVHcloud твърди, че искът е заведен заедно с „няколко компании“. Тя обаче не посочва кои са те. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още