IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel временно спира наемането на служители в едно от звената си

Компанията се опитва да свие разходите си и да навакса изоставането си спрямо конкурентите

10:10 | 09.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американският технологичен гигант Intel замрази процеса по наемане на хора в подразделението си, отговорно за чиповете за настолни компютри и лаптопи, сочи бележка, разгледана от Ройтерс. Решението е част от серия мерки, целящи свиването на разходите.

Intel „паузира цялото наемане и задържа всички обяви за работа“, гласи текстът. Бележката посочва още, че част от процеса по набиране на кадри може да бъде подновена след около две седмици, след като подразделението преразгледа своите приоритети.

„Вярваме, че сме в началото на цикъл на дългосрочен растеж в индустрията за полупроводници и имаме правилната стратегия за това“, коментира Intel. „Засиленият фокус и приоритизирането на нашите разходи ще ни помогне да се справим с макроикономическата несигурност, да изпълним стратегията си и да изпълним обещанията си към клиентите, акционерите и служителите“.

Цената на акциите на Intel спадна с близо 28% през последната година, а компанията е казала на инвеститорите да се подготвят за по-ниски брутни маржове, отколкото е генерирала преди, тъй като компанията инвестира значително в това да настигне конкуренти като Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, чиято технология на производство превъзхожда тази на Intel.

Засегнатото подразделение е най-голямото по приходи от продажби, като генерира 9,3 млрд. долара от нейните общо 18,4 млрд. долара приходи за последното тримесечие. Въпреки че някога доминираше на пазара на чипове за лаптопи и настолни компютри, Intel се сблъска с нарастваща конкуренция от Advanced Micro Devices, а подразделението загуби Apple като клиент, след като гигантът започна да използва проектирани от него чипове.

В бележката, изпратена в сряда, се посочват някои мерки за съкращаване на разходи, включително отмяна на някои пътувания за групата, ограничаване на участието в конференции на индустрията и инструкции за провеждане на виртуални групови срещи, когато е възможно.

Паузата в наемането изглежда не се отнася за цялата Intel. В обръщение, изпратено до служителите във вторник, главният изпълнителен директор Пат Гелсингер каза, че компанията ще „забави“ наемането на кадри и ще обучи наскоро наетите 23 хил. души в следващите 90 дни. Intel имаше 121 хил. служители към края на 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още