IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдебната битка на Twitter с Илон Мъск започва на 17 октомври

Милиардерът има срок до края на днешния ден да заведе насрещни искове

21:34 | 29.07.22 г.
<p>
	Илон Мъск.&nbsp;<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Илон Мъск. Снимка: EPA/БГНЕС

Стремежът на Twitter да застави Илон Мъск да се придържа към сделката му за 44 млрд. долара за социалната мрежа ще се насочи към петдневен съдебен процес, който ще започне на 17 октомври, а Мъск трябва да обяви до края днешния ден всякакви правни искове, които има срещу компанията, постанови съдия от Делауeър, цитиран от Ройтерс.

Мъск, който е най-богатият човек в света и главен изпълнителен директор на Tesla, има срок до 21 ч. по Гринуич в петък да заведе насрещни искове, става ясно от заповед, подписана късно в четвъртък от съдия Катлийн МакКормик от съда в Делауeър.

Адвокатите на Мъск заявиха, че той може да заведе насрещни искове, което по същество е негово собствено дело срещу Twitter, в което може да поиска финансово обезщетение за оспорваната сделка.

Главният изпълнителен директор на Tesla и ръководител на SpaceX заяви, че се отказва от сделката на 8 юли, като обвини Twitter, че нарушава споразумението за сливане, като дава невярна информация за броя на фалшивите акаунти в платформата си.

Twitter заведе дело няколко дни по-късно, като определи твърденията за фалшивите акаунти като разсейване и заяви, че Мъск е задължен от договора за сливане да финализира сделката при цена от 54,20 долара на акция. Книжата на компанията поскъпнаха с 1,4% в сутрешната търговия в петък до 41,45 долара на акция.

Маккормик придвижи бързо делото в съда миналата седмица, като заяви, че иска да ограничи потенциалните вреди за Twitter, причинени от несигурността на сделката.

Twitter твърди, че съдебната битка е причина за намаляващите приходи и хаоса в компанията.

Двете страни на практика се съгласиха на дело на 17 октомври, но са на противоположни позиции за достъпа до вътрешни документи и други доказателства.

Мъск обвини Twitter тази седмица в протакане, а Twitter го обвини, че иска огромно количество данни, които нямат отношение към основния въпрос в делото – дали Мъск е нарушил договора.

Милиардерът е изправен и пред едноседмичен процес в Уилмингтън, щата Делауeър, който ще започне на 24 октомври. Акционер на Tesla иска отмяна като корпоративно прахосване и несправедливо обогатяване на рекордното заплащане от 56 млрд. долара на главния изпълнителен директор на производителя на електромобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още