IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преброяването ни през 2011 г. ще може да става и чрез интернет

Най-вероятно преброяването по интернет ще продължи в рамките на една седмица, след това по домовете на хората ще тръгнат преброителите

13:13 | 16.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преброяването ни през 2011 г. ще може да става и чрез интернет

При преброяването през 2011 г. българите ще могат да подават данни и чрез интернет, съобщи днес във Варна председателят на Националния статистически институт (НСИ) Мариана Коцева.

По думите й в момента се уточнява технологията как ще става идентификацията на хората, които подават информацията.

Най-вероятно преброяването по интернет ще продължи в рамките на една седмица, след това по домовете на хората ще тръгнат преброителите. Системите на преброяването ще бъдат тествани пробно през септември 2010 г.

През 2010 г. НСИ и Националната агенция по приходите ще улеснят бизнеса при подаването на годишните счетоводни отчети и статистически справки, посочи Коцева, цитирана от БТА. Ако фирмите подават информацията онлайн, ще ползват страницата на едната организация. Ако документите са на хартиен носител, ще се подават в НАП, а НСИ ще взема информацията си от агенцията.

В началото на следващата година във Варна институтът ще открие пилотно кол-център за провеждане на анкети по телефона, допълни Коцева. По думите й в него ще бъдат ангажирани служители на НСИ, които ще правят проучвания на територията на цялата страна. Тяхна задача ще бъде да правят ежемесечни анкети за бизнес климата в страната и очакванията на предприемачите за следващ период от време.

На 18 декември в София ще бъде официално представена новата интернет страница на НСИ, в която вече ще има и регионална информация, каза Коцева. Посетителите ще имат достъп и до дигиталната библиотека на института, в която има данни от 1880 година до днес. Амбицията на ръководството е в бъдеще на страницата да се изнася информация на всяко тримесечие с данни за развитието на икономиката и населението.

Мариана Коцева взе участие в кръгла маса във Варна за популяризиране дейността на НСИ. На нея бяха представени данни за състоянието на четирите области от Североизточния район за развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още