IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите технологични милионери избягват грешките от времето на дотком-бума

Богатството им е силно обвързано с успеха на компаниите, в които са инвестирали, но заделят и нещичко настрана, пише CNBC

12:29 | 19.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Новите технологични милионери избягват грешките от времето на дотком-бума

Тогава мнозина мениджъри, компании за рисков капитал и служители в компаниите избягваха ранна продажба на акции и свързваха личното си състояние с компаниите, в които работят. На продажбите често се гледаше като на вот на недоверие спрямо компанията, а прекалено продуктивната култура в Силициевата долина вярваше в технологичните промени и потенциалния ръст над пазарния.

Когато Yahoo стана публична компания през 1996 г., всички 2,6 млн. акции при предлагането бяха нова емисия. При  Netscape през 1995 г. бяха продадени 5,7 млн. акции и нито една от тях не бе на тогавашни акционери.

Разбира се, днешните технологични магнати и инвеститори все още разполагат с голямо състояние, което е обвързано с компаниите им. На практика почти целият приход на Зукърбърг от първичното публично предлагане ще отиде за плащане на данъци.

Тримата основатели на Groupon, включително главният му изпълнителен директор Андрю Мейсън, обявиха, че не планират да продадат и една акция, след като периодът на забрана за продажби изтече на 1 юни. Изявлението може би бе направено с цел да бъде избегната съдбата на LinkedIn, която видя как стойността на акциите ѝ пада, след като служители и други инвеститори разпродадоха масово дяловете си.

Експерти по управление на състоянието твърдят, че продажбите показват, че днешните технологични гиганти и рискови капиталисти преживяват фундаментална промяна, когато става въпрос за управление на състоянието си. Те продължават да залагат сериозно на своите компании, но осребряват и част от сумата за сигурност.

„Тази нова група е доста по-добре образована и внимателна за начина на управление и запазване на богатството си“, заяви Лий Хоузнър, съветник на състоятелни семейства и главен управляващ директор на First Foundation Advisors в Калифорния. „Те научиха от масовия случай по времето на дотком-бума, че израстването може да те повали. Така че просто продават и разпределят риска“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още