IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мобилните телефони „изяждат“ бюджета на потребителя

Разходите за телефонните услуги се покачват с 4%, което е най-бързият им темп от 2005 г. насам

09:30 | 27.09.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Въпреки всичко американците продължават да купуват масово iPhone. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Въпреки всичко американците продължават да купуват масово iPhone. Снимка: Ройтерс

Американските семейства масово отчитат влошаване в социалния си живот след закупуването на iPhone или друго мобилно устройство, пише Wall Street Journal.

Повече от половината собственици на мобилни устройства в САЩ носят със себе си апарати като iPhone. Тази мода има негативен ефект върху бюджетите на домакинствата из цялата страна. Правителствени данни сочат, че хората плащат много по-големи сметки за телефони през последните години, въпреки че пестят от вечери по заведения, дрехи и забавления. Развлекателната, модната и хранително-вкусовата индустрия са почувствали най-осезаемо отлива на клиенти.

Очаква се в бъдеще ситуацията да се влоши. Доставчиците на безжични мрежи смятат, че могат да вдигнат цените, предлагайки по-бърза интернет скорост за нови по-скъпи мрежи и потребителски планове. По този начин новите технологии ще осъществят своеобразно състезание с все по-първичните нужди и желания на потребителите.

За сега телекомуникационните компании печелят. Информация на Министерството на труда показва, че разходите за телефонни услуги са се покачили с 4%, което е най-бързият им темп от 2005 г. насам. По време на рецесията, а и след нея, потребителите орязаха главно другите си разходи.

Но след като все повече хора си купуват смартфони за 200 долара и плащат сметки по 100 долара на месец, средният годишен разход на домакинство за телефонни услуги се покачи от 1110 долара за 2007 г. (първият iPhone) на 1226 долара през 2011 г.

Семействата с повече от един смартфон вече плащат много повече от средното, а понякога дори 4000 долара за година. Те лесно свикват да плащат по-високи сметки за кабелна телевизия и домашен интернет.

Тази тенденция е благодат за компании като Verizon Wireless и AT&T Inc. Според USB AG aмериканските доставчиците на безжичен интернет са отчели приходи в размер на 22 млрд. долара за 2007 г. от продажбата на услуги като мобилен e-mail и уеб достъп. USB очаква доставчиците да печелят допълнителни 50 млрд. долара на година.

Но въпросът е колко още могат да нараснат сметките на телефонни услуги на потребителите, преди бюджетът им да се свие болезнено много.

Последна актуализация: 03:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
nrjsoft
преди 11 години
Мобилните устройства ни пренасят поне две-три крачки напред. На нас ни е необходим този напредък, за да се научим как да усвояваме информацията. Сега информацията е насвякъде по всяко време и това само по себе си струва повече от реалната цена която плащаме, защото плащаме за независимост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 11 години
аз пък сигурно няма да си купя :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Олеле, Каква драма изживяват! Просто непоносим живот!Личното ми мнение, е че доста голяма простотия настава с тези тилифони.Ама това е положението. Сигурно и аз ще си купя някога:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още