IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ким Дотком стартира Mega прoвокация

Интернет предприемачът представи наследника на платформата за споделяне Megaupload, която бе затворена заради обвинения в интернет пиратство

11:54 | 21.01.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Момент от представянето на Mega. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Момент от представянето на Mega. Снимка: Ройтерс

Една година след грандиозния му арест роденият в Германия интернет предприемач Ким Дотком стартира в неделя нова онлайн услуга за съхранение. Mega е наследник на Megaupload, която бе затворена от властите заради обвинения в интернет пиратство. В първите часове на старта сайтът има повече от половин милион регистрирани потребители, заяви Дотком в неделя в новата си родина - Нова Зеландия.

По време на откриването Дотком се присмя на американските власти - участници в шоуто се приземиха на сцената с хеликоптер в пълно бойно снаряжение и пресъздадоха нападението от преди една година. Американските следователи призоваха след ареста на Дотком през януари 2012 г. за екстрадирането на родения в Германия предприемач в Съединените щати.

Платформи като Mega – така наречените filehosters – позволяват на потребителите да съхраняват своите данни в интернет на сървъри на компанията. От там те са винаги на разположение. Особеността на неговата услуга е криптирането, заяви Ким Дотком пред Handelsblatt. Потребителят няма да е задължен да инсталира допълнителен софтуер на компютъра си. Вместо това криптирането е интегриранo в браузъра и автоматично ще се настройва по време на качването на файловете. "Ние го наричаме „криптиране с един клик", казва Дотком.

Опростяването на процеса по криптиране може да се превърне в индустриален стандарт, сигурен е предприемачът. Mega ще предложи същата технология по-късно и по отношение на  имейлите, така че „да предостави на потребителите по-голяма сигурност по отношение на правото на личен живот". Самата Mega не употребява ключове, които да позволят достъп до акаунтите. Само собственикът на акаунта може да си го "хакне". Така служителите на Mega няма да имат възможност за достъп до файловете и няма да носят никаква отговорност за това, което е качено, коментира онлайн изданието BusinessInsider.

Услугата отново ще позволява на потребителите да качват всичко, което те пожелаят и няма да налага никакви ограничения в съдържанието и файловете, но за сметка на това потребителите ще носят отговорността за това, което качват. 

Mega дава на всеки свой потребител безплатно 50 GB свободно пространство. Онези, които изберат да бъдат Pro I потребители, ще получат 500 GB свободно пространство и 1 ТВ обмен на файлове за 9,99 евро месечно. Pro II потребителите ще заплащат 19,99 евро месечно за 2 ТВ пространство и 4 ТВ обмен. А Pro III потребителите ще заплащат по 29,99 евро за 4 ТВ пространство и 8 ТВ обмен. Скоростта на качване и сваляне на файлове е подобна на тази в конкурентните услуги. Според самия сайт услугата е най-бърза при ползване на Chrome.

Последна актуализация: 04:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Fiscalist
преди 11 години
Ким Дотком е велик човек!!! Респект!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още