IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво означават умните роботи за работните места по света?

Част от учените се опасяват, че за хората няма да останат достатъчно работни места, тъй като автоматизацията ще повлияе на работната сила

17:38 | 14.03.15 г. 9
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Икономистът Ерик Бринсьолфсон отдавна е отхвърлил опасенията си, че автоматизацията скоро ще доведе до съкращаване на работни места, изискващи изцяло човешки умения, преценка и сръчност.

Много от колегите му от Масачузетския технологичен институт, където се раждат голяма част от технологиите на утрешния ден, прекарват кариерата си, опитвайки се да докажат, че подобни машини наистина може да има, пише Wall Street Journal.

Когато през 2010 г. Google обяви, че специално оборудван автопарк от коли без шофьори безопасно е преминал 1000 мили по американските пътища, Бринсьолфсон осъзнава, че може би самият той греши.

"Нещо се промени“, коментира той, припомняйки си своето учудване от навигацията на машините в непредвидимите ситуации, пред които се изправят шофьорите.

От парни двигатели до роботизирани заварчици, технологиите отдавна изместват хората, но винаги създават нови, по-висококвалифицирани работни места. Но съвременните постижения – от безпилотните автомобили до компютрите, които могат да разчитат човешките мимики – карат експерти като Бринсьолфсон да разгледат въпроса дали автоматизацията ще промени нещо в работната сила, докато роботите си проправят към към все повече високопоставени работни места. Въпросът е дали автоматизацията е близо до повратна точка, в която машините най-накрая ще започнат да извършват нещата, които в момента правят хората незаменими.

"Все по-лесно машините заместват различните видове труд“, коментира експертът.

В Австралия например минният гигант Rio Tinto използва самоуправляващи се камиони и машини, които се нуждаят човешки оператори, за да помогнат за добиването на рудата. Автоматизирани влакове скоро ще превозват добива до пристанището, което се намира на 300 мили разстояние.

Пристанището на Лос Анджелис пък инсталира оборудване, което ще намали наполовина броя на докерите. Компютрите вече могат сами да се заемат с проучванията, писането на доклади и създаването на новини, както и с преводите.

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс миналата година заяви във Вашингтон, че автоматизацията заплашва всички работници – от шофьорите до сервитьорите и медицинските сестри.

Компанията за проучвания Gartner прогнозира, че една трета от всички работни места ще бъдат загубени заради автоматизацията и то в рамките на десетилетие. Според икономисти от Оксфордския университет през следващите 20 години близо половината сегашни работни места ще бъдат запълнени от машини.

Последна актуализация: 20:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 14 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
Не намесвай Гърция там където не трябва! За да създадеш работно място чрез пререазпределение на ресурс, първо някой трябва да го е създал този ресурс, независимо дали този някой е човек или робот!Проблемът на Гърция е, че не произвежда достатъчно нито с хора, нито с роботи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 4
nobel
преди 9 години
В такъв случай защо към Гърция има изискване да съкращава държавни служители.Иначе за решението си прав, само че не се използва все повече, а се използваШЕ. По времето на соца. Тогава не само, че нямаше безработица - имаше незаети работни места. И като не ходиш на работа в къщи идваше милиция да те питат защо не упражняваш правото си на труд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 10
MZ/X
преди 9 години
Напротив има решение и то се използва все повече от развитите държави, а то е увеличаване на държавните трансфери. Директно или косвено 60-70 процента от хората получават парите си от държавата. Държавите създават много работни места (бюрократи, учени, артисти, учители, спортисти, работещи по държвни проекти (дори в частни фирми)и т.н.), които ако не бяха държавните трансфери, никога не биха съществували в такъв обем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 6
nobel
преди 9 години
...трябва да насърчаваме отнемането на тъпата и монотонна работа.------------------------------------------------Няма защо да се притесняваш. Роботите, и новите технологии вече са отнели "тъпата и монотонна" работа на почти 20 милиона души само в Европа. При това са я отнели окончателно и безвъзвратно. Предполагам, че е за тяхно добро. Процесът с увеличаващата се безработица тече от десетилетия и демографската криза е следствие от това. За този проблем няма открито решение, ако не броим решението, "открито" от Хитлер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
Роботизацията и автоматизацията ще е най-голямото предизвикателство пред човечеството пра следващите десетилетия! Най-страшното е, че и много професии изискващи висока квалификация като пилот на самолет или банкер също са заплашени от роботизация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
Хората вече не са нужни. Освен за сервитьорки и келнери, е и журналисти, анализатори и борсови спекуланти-------------------------------------------------------------------------------------------В Китай преди около година отвориха първият ресторант със сервитьори роботи. На най-големият круизен кораб има бар с миксер робот. На един таблет избираш какъв коктейл искаш и роботът ти го прави.Ройтерс и други агенции използват софтуери за писане на борсови новини и прогнозата за времето. Високочестотната търговия на борсите се извършва изцяло от роботи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 4
mpy_yordanov
преди 9 години
Виждал съм машини, които косят тревата около мантинелите?!?!? Имат подвижна глава и обикалят около колчето. Има машини, които мият улици, табели, знаци, мантинели, колчета, спирки. Какво ще правят хората с метлите по улиците в България?Или косачите на тревата между платната на Цариградско, или по магистралата?Хората вече не са нужни. Освен за сервитьорки и келнери, е и журналисти, анализатори и борсови спекуланти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още