IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

#RIPTwitter - дойде ли краят на играта за Джак Дорси?

Две години след първичното публично предлагане на социалната мрежа от магията ѝ не остана почти нищо

17:28 | 11.02.16 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По някое време под ръководството на Дик Костоло Twitter пропусна възможността да направи следващата крачка. Услугата за кратки съобщения си е все така готина, но същевременно объркваща. Тя се развива твърде бързо и анализаторите заключиха, че човек не може да се справя с тези безброй туитове, ако не е постоянно онлайн. Потребителите винаги остават с впечатлението, че пропускат нещо.

Това важи и за самия мениджмънт. През 2012 г. конкурентът Facebook придоби все по-популярната услуга за снимки Instagram, която днес вече се превръща в една от най-ценните придобивки на Марк Зукърбърг. Според мнения на редица анализатори стойността на  Instagram се е покачила за последните четири години между 30 и 50 пъти.

Едно е ясно - Instagram днес е по-ценен и от Twitter. Дори и по отношение на потребителите приложението за снимки, което впрочем можеше да бъде собственост на Twitter, днес се представя по-добре – то има 400 млн. потребители, докато Twitter може да се похвали с малко над 300 млн. 

И по отношение на монетаризацията основаната преди пет години Instagram е по-напред. През изминалата година услугата за кратки съобщения отчита приходи от 2 млрд. долара, а за тази година се очаква те да стигнат 3 млрд. долара. Толкова очакват и анализаторите на Credit Suisse от дъщерната на Facebook компания, чиито приходи пък през 2017 г. трябва да се изстрелят до 5,3 млрд. долара. Twitter едва ли ще издържи на това темпо.

Ахилесовата пета на Twitter остават високите загуби. Само за първите девет месеца на миналата година компанията натрупа минус от 431 млн. долара – твърде сериозна сума за Wall Street, който иска да види поне излизане на нулата – като в случая на Amazon.

Дългогодишният изпълнителен директор Дик Костоло обаче дори не показа желание за достигане на макар и ниска рентабилност. В първите седем тримесечия след IPO-то Twitter натрупа загуби от над 1,5 милиарда долара.

В крайна сметка Wall Street загуби търпението си и изпрати акциите на Twitter надолу. Малко преди бившият любимец на борсата да падне под номиналната стойност на акциите си, Дик Костоло се отказа от управлението и напусна компанията.

Последваха дни на хаос, които се превърнаха в седмици и месеци. Дори и посрещнатият като спасител Дорси не успя да отговори на високите очаквания. Всичко, с което се захвана той, се разглежда повече от критично от Wall Street. 

При това войнственият 39-годишен мениджър, който ръководи и платежната мобилна услуга Square в първите три месеца на връщането си, не щади силите си. Почти всеки месец Дорси предлага радикални промени. На първо място новият изпълнителен директор на Twitter представи услугата за новости Moments в САЩ, която под формата на приложение за новини трябва да информира за най-важните новости извън таймлайна на Twitter.

Последна актуализация: 21:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
всички се "отчиват на господаря си чрез подлушвателницата" как ше се "гътне" като е правителствена поръчка фейсбоклука .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
pepince
преди 8 години
Ооо за акциите е друга приказка, ам ще видим :)...използваемоста на Фейса е ултиматитивна, всичкото рекламодатели минават през тях, засега расте, после ще видим :) ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
ахам еми купи си акцийки на фейбоклука тогава да видиме как е .... :)) Тези щуротийки са въздух под налягане за тях не бих дал и една стинка. Днеска има users утре няма и айде черта или като падне борсата и първите потънали са именно тея. Що не потъва Intel или SAP или някоя Шоколадена фирма като Lind und Spruengli, там само изглежда като корекция не подводница като при въздухарите .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
pepince
преди 8 години
Фейсбука скоро няма да се гътне :) , най-използваната мрежа в света отнесе останалите, затова са тези драми с другите губещи...трябва да се появи друг, по-иновативен и реален конкурент, време е :) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Илко
преди 8 години
Кой ползва Твитер? Не знам какво са очаквали .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
scott
преди 8 години
ЕНРОН!сгрешена.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 3
SPART
преди 8 години
Да се готви фейсбоклука!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
ми са цената е 14$ ако стигне 0 ше е затварят магазина с врапчето .... кой си купил и се набутал да му е честито ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още