IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

#RIPTwitter - дойде ли краят на играта за Джак Дорси?

Две години след първичното публично предлагане на социалната мрежа от магията ѝ не остана почти нищо

17:28 | 11.02.16 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След това дългогодишните звезди, с които потребителите показваха, че харесват даден тиут, бяха заменени със сърца. След това се появиха нови слухове за възможност за редакция на туитове и увеличаване на дължината до 10 000 знака.

През миналия уикенд пък се появиха нови спекулации – че Twitter ще се откаже от хронологичното показване в таймлайна за сметка на собствен алгоритъм. Потребителите реагираха гневно с туитове с хаштага #RIPTwitter.

И така – седем месеца след поемането на властта е ясно, че и под ръководството на Джак Дорси новото начало остава мираж. Дорси претоварва всички: потребителите, служителите, които напускат на тълпи някога считания за най-горещия стартъп в Силициевата долина, но преди всичко себе си - с двойната си роля на главен изпълнителен директор на две публични дружества (Twitter и Square).

„Той прилича на диво жестикулиращ главен изпълнителен директор. Големият му план да спаси Twitter, ако наистина има план, не е успешен", атакува го безмилостно Сара Лейси, главен редактор на технологичния портал Pando Daily.

И Wall Street загуби търпението си. Номиналната цена от 26 долара отдавна е подбита, а дъното от миналия август от 20 долара за брой също бе минато. От началото на годината сривът надхвърли 40 на сто, а от пика от 75 долара спадът е цели 80 на сто.

Сега Twitter се търгува на цена от 14,17 долара за лот. Wall Street обаче не вярва, че активността на Дорси ще има бърз измерим успех и ще се отрази на финансовия баланс. От началото на годината редица банки понижиха прогнозите си за Twitter, а инвестиционната банка Stifel, Nicolaus & Co го направи на два пъти само за 9 дни.

Надежда се процежда само от спекулациите за поглъщане, след като и пазарната капитализация се понижи до под 10 млрд. долара, а Twitter е оценен по-ниско от Snapchat и Pinterest. Alphabet се счита за възможен купувач, още повече, че интернет концернът разполага със сериозни кешови наличности, но е слабо представен в областта на социалните медии. Но въпреки това конкретни признаци, които да говорят за придобиване, засега липсват. 

И други слухове се опровергават бързо. Нито News Corp. на Рупърт Мърдок, нито основателят на Netscape Марк Адрисън заедно с фонда Silver Lake досега са потвърдили за интерес към сделка. „Акциите на Twitter са болни", написа днес хедж фонд мениджърът Дъг Кас, който също е вложил пари в Twitter.

Така че по всичко изглежда, че Джак Дорси трябва да се справя сам или Twitter ще загине под ръководството на самия си създател. Все по-често в Силициевата долина се говори именно за това. „Свидетели сме на най-черните часове на Twitter“, написа преди дни технологичният портал Mashable, когато чрез изтичане на информация стана известно напускането на четирима топ мениджъри.

„Дорси вече няма контрол над това, което се случва на управленските етажи на компанията му“, заяви и Сара Лейси. „Честно казано, не знам защо въобще някой ходи на работа в Twitter". 

Infographic: Is Twitter an Acquisition Target? | Statista
You will find more statistics at Statista

И реномираното новинарско издание The New Yorker настрои читателите си в свой скорошен анализ за „Краят на Twitter", докато технологичният сайт re/code запита просто: „Какво би се случило, ако Twitter умре"?

И така – след като Дорси бе принуден да признае за лекия спад на броя потребители, едва ли някой очаква Wall Street да остане благосклонен. А в технологичната преса зазвъняха траурните звънчета. Подобен бе случаят и при МySpace.

А фактът, че напоследък борсата не показва никаква толерантност към разочароващи резултати, се доказва и от редица отчети. Производителят на автомобили Tesla, дълго време любимец на Wall Street, също бе повлечен в лавината на разпродажбите. Така че едно е сигурно - Twitter не е сам в бедата си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
всички се "отчиват на господаря си чрез подлушвателницата" как ше се "гътне" като е правителствена поръчка фейсбоклука .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
pepince
преди 8 години
Ооо за акциите е друга приказка, ам ще видим :)...използваемоста на Фейса е ултиматитивна, всичкото рекламодатели минават през тях, засега расте, после ще видим :) ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
ахам еми купи си акцийки на фейбоклука тогава да видиме как е .... :)) Тези щуротийки са въздух под налягане за тях не бих дал и една стинка. Днеска има users утре няма и айде черта или като падне борсата и първите потънали са именно тея. Що не потъва Intel или SAP или някоя Шоколадена фирма като Lind und Spruengli, там само изглежда като корекция не подводница като при въздухарите .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
pepince
преди 8 години
Фейсбука скоро няма да се гътне :) , най-използваната мрежа в света отнесе останалите, затова са тези драми с другите губещи...трябва да се появи друг, по-иновативен и реален конкурент, време е :) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Илко
преди 8 години
Кой ползва Твитер? Не знам какво са очаквали .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
scott
преди 8 години
ЕНРОН!сгрешена.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 3
SPART
преди 8 години
Да се готви фейсбоклука!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
ми са цената е 14$ ако стигне 0 ше е затварят магазина с врапчето .... кой си купил и се набутал да му е честито ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още