IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Apple подава ръка на Китай

Тим Кук ще посети азиатската страна в пореден опит да стопли отношенията на компанията си с нея

08:28 | 16.05.16 г.
Как Apple подава ръка на Китай

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук направи публична инвестиция в бъдещето на Китай, залагайки 1 млрд. долара на местната версия на Uber, докато подготвя своето пътешествие към Пекин, пише CNN.

Инвестицията в Didi Chuxing е нещо необичайно за Apple, която обикновено поглъща напълно по-малки компании. Сегашният ѝ ход обаче показва директния ѝ фокус върху Китай - страна, за която Тим Кук прогнозира, че един ден ще надмине САЩ, превръщайки се в най-големия пазар на технологичната компания.

Сделката може да помогне на отношенията на Apple с Пекин и да даде на Кук позитивна тема, за която да говори по време на предстоящите си срещи с високопоставени служители от азиатската страна. (Според Ройтерс Кук ще посети Пекин по-късно този месец. Говорителят на Apple е отказал коментар по случая).

Но има големи рискове и изпълнителният директор вероятно ще се фокусира върху три основни препятствия, които стоят пред Apple: забавянето на продажбите, предизвикателствата на киберсигурността и неприятелския регулаторен климат.

Продажбите в Китай

Apple тъкмо преживя едно от най-лошите си тримесечия в Китай, където продажбите ѝ спаднаха с 26% през първите три месеца на 2016 г. Спадът в азиатската страна се оказа по-голям от този във всеки друг пазар.

До голяма степен това се дължи на iPhone. Продуктът, който беше най-добре продаваният телефон в Китай миналата година, беше надминат по продажби от по-евтините предложения на местните конкуренти Huawei и Xiaomi, сочи компанията за проучвания Canalys.

А има и признаци, че iPhone трудно ще успее да запази първата позиция. В момента китайската икономика забавя темпа си на растеж, а нейният пазар на смартфони започва да се насища. Продажбите на всички смартфони са спаднали с 5% през последното тримесечие според Strategy Analytics.

Регулатори

През април, по-малко от седем месеца след като Apple стартира iBooks иiTunes Movies, услугите бяха спрени в Китай. Те изчезнаха, след като Пекин въведе новите си правила за чуждестранни компании, които предоставят онлайн съдържание като видеа, игри и книги.

Междувременно приложението Apple News продължава да е блокирано в Китай, а Apple TV все още не се продава там.

Нито един от тези бизнеси не носи големи средства на Apple, особено в сравнение с iPhone. А и други западни компании се сблъскват със същите предизвикателства в Китай.

Пътуването е шанс за Тим Кук да изгради и управлява връзката на Apple с ключови регулатори и вероятно да върне онлайн iBooks и iTunes Movies.

Киберсигурност

Магазинът за приложения на Apple iTunes App Store беше атакуван от хакери през септември, а компанията беше принудена да премахне десетки популярни китайски приложения, които бяха засегнати.

През октомври Apple премахна още стотици, които са създадени в Китай. Тези приложения тайно са събирали лична информация от всеки, който ги е свалил. Все още не е ясно защо китайските разработчици са изтеглили зловреден код от хакери.

Заради по-бавните скорости на сваляне онлайн потребителите в Китай често се опитват да свалят приложения и инструменти от алтернативни сайтове и сървъри, но понякога се сблъскват с горчиви последици от това.

Чест посетител

Главният изпълнителен директор на Apple не може да реши всички тези проблеми в рамките на едно пътуване. Но това не е първото му посещение до страната. Кук направи няколко визити в Китай, откакто пое поста от Стив Джобс през 2011 г.

В някои отношения пътуванията му имаха ефект. Но скорошните мерки на Китай срещу чуждестранните медийни компания, отдръпването от iPhone и нарастващите предизвикателства пред киберсигурността означават, че Кук има много работа.

Ако инвестицията на Apple в Didi Chuxing е някакъв индикатор, това значи, че той вероятно ще прекарва много повече време в Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още