IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Темите, които диктуваха случващото се в света на технологиите през 2016 г.

Доналд Тръмп се оказа една от най-неприятните изненади за Силициевата долина

08:46 | 05.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Новите слабаци

Слабаци може би е силна дума, но е все по-близо до описанието на част от играчите от индустрията, които не само не успяха да се върнат към растежа през 2016 г., но и поеха смело надолу. И тук визираме Yahoo и Twitter. Главният изпълнителен директор на Yahoo Мариса Майер показа, че няма достатъчно смел и добър подход, който да издърпа компанията нагоре. След редящите се един след друг все по-лоши отчете, се стигна дотам, че на 25 юли Verizon обяви, че ще придобие основните интернет активи на компанията. С някогашния пазарен лидер е свършено и той откровено обръща нова страница в историята си, потъвайки все по-дълбоко в проблемите си. Последните новини за някогашни огромни хакерски атаки, които тя е преживяла, не правят ситуацията по-добра. Verizon дори обмисля дали да не се откаже от придобиването...

Twitter също не може да се отърве от главоболията си. Въпреки редицата усилия от страна на главния изпълнителен директор Джак Дорси, социалната мрежа не успява да ускори темпа на ръста на броя нови потребители. Дори се стигна до тримесечие, в което броят пое надолу и това откровено изплаши инвеститорите. Естествено се появиха предположения, че Twitter ще търси купувач. Наистина се оказа така. Един след друг редица гиганти показаха апетит към нея, който съвсем скоро се изпари. В крайна сметка Twitter нямаше оферти, от които да избира. Да не говорим за факта, че Джак Дорси така и не беше поканен на срещата с Тръмп, тъй като “компанията не е достатъчно голяма”, както твърдят от администрацията на новия президент. Облаците на Twitter не изглеждат розови и идва ли ще са през 2017 г.

Автономни, но не съвсем

Ако имаше тема, която да присъстваше непрестанно в заглавията тази година, то това бяха разработките на самоуправляващи се коли. Вече е ясно, че редица компании имат амбиции в тази посока - от Apple до Tesla, но индустрията има две основни неща, за които да мисли през следващата година. На първо място е липсата на регулация за подобен тип автомобили. На второ стои още по-голям проблем - безопасността. Ужасът от катастрофите с коли на Tesla, ползващи система за автопилот, показа, че потребителите все още не са съвсем наясно какво може и не може да прави такъв тип кола, тъй като на пазара все още няма напълно самостоятелно возило. Амбициите обаче са големи и съвсем основателни.

Липсата на иновации

Отиде ли си ерата на Стив Джобс, в която всички се вълнуваха изключително от всяка поява на ново устройство на Apple? Почти всички се питат това, гледайки как новите продукти, които се появиха тази година, не доведоха до такива емоции, каквито познавахме преди години. Очевидно темпът на големите иновации се забавя, но потребителите сякаш не са готови да приемат този факт. Това кара технологичните компании все повече да се задъхват, състезавайки се не с конкурентите си, а със старите си постижения. Абсолютен пример за това е Apple. За първи път тази година приходите ѝ поеха надолу, а до голяма степен това е приписвано на липсата на изключително вълнуващи иновативни продукти.

2017 г. вече започна и, както изглежда, няма да е от най-леките за технологичния свят. Предизвикателствата сякаш стават все по-големи, а на концерните им става все по-трудно да водят битки от такъв мащаб, докато слушат внимателно потребителите си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още