IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Game On! Оптимистично за българската гейминг индустрия

Над 60 студиа се занимават с разработка на игри в страната, а индустрията продължава да се развива

08:20 | 31.10.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Sofia Game Night</em></p>

Снимка: Sofia Game Night

Инвеститорски апетит

Общият размер на капитала, привлечен от гейминг компаниите в света през 2018 г. е достигнал 5,7 млрд. долара, сочи доклад на Digi-Capital от първото тримесечие на тази година. Според него сумата се е увеличила повече от два пъти спрямо 2017 г. и е достигнала нов рекорд. Според Георги Динчев българските гейминг студиа найчесто привличат капитал от инвеститори от Франция, Англия, Япония и Австрия. По думите на Грънчарова в България са малко независимите гейминг студиа, които успяват да привлекат инвестиции, за да разработват игрите си в страната, но имаме добри примери в тази посока - Incineration Productions, Rebellious Software, Dreamteck и Repulse.

“Добавяйки и по-големи български студиа, които работят с издатели, то привлечените средства за последните няколко години, доближават, а дори е възможно и да надхвърлят, 10 000 000 лева. Като, разбира се, тук не включвам придобиването на Imperia Online от Stillfront Group и инвестициите, които правят международните корпорации във филиалите си. Струва ми се, че когато говорим за независими гейминг студиа, по-голямата част от инвестициите, идват от Америка и от местни бизнес ангели”, коментира Грънчарова.

Според същия доклад на Digi-Capital през 2018 г. са похарчени 22 млрд. долара за сливания и придобивания в сектора. Георги Динчев твърди, че не разполага с данни дали някой инвеститор има апетит за придобиване на някое от родните студиа, но Гергана Грънчарова е оптимист по въпроса.

“Склонна съм да вярвам, че в момента има подобен интерес, но процесът по сключване на такъв тип сделки, често надхвърля една календарна година, а и е силно конфиденциален”, посочва тя.

Подкрепа на вътрешно ниво

През последните години индустрията у нас сякаш доби по-ясни очертания благодарения на непрестанните серии от срещи, които гейминг общността организира. Game Dev Summit Monthly например среща представителите на сектора на месечна база, където те показват нови проекти, обсъждат нови тенденции и подкрепят останалите играчи на този пазар у нас.

Същевременно второто издание на фестивала Sofia Game Night, което ще се проведе на 2 ноември в София, обещава за първи път да влезе в ролята на продуцент и да “подкрепи финансово 8 проекта, избрани след отворена покана. Сред тях са събития, които изследват артистичния и социален потенциал на игрите, гостувания на международни гости и други”, коментира Хелиана Велинова от ESL.

По-интересното е, че зад изложението Games Made in BG, което е част от Sofia Game Night, ще се включат над 40 разработчици и създатели на игри. Идеята е, че този път ще участват и създатели на настолни игри, но и институции, които подкрепят развитието на индустрията, в това число Sofia Invest, Бюро Творческа Европа, Софийския университет и други.

“Sofia Game Night изследва и разширява понятието за игра. От развлекателните компютърни, настолни и ролеви игри, през електронните спортове, гейм дев индустрията и косплея до пресечната точка с изкуство, политика, образование и социален експеримент”, посочва още Велинова, допълвайки, че отвъд чисто бизнес частта, събитието е отворено за всички и дори има “изключително силна детска програма”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
Повечето игри тук се правят или частично, за по-големи студиа, или са по-малки игри или за телефони. На долния етаж има офис една подобна компания. В Полша бяха отпуснали държавна субсидия на едно тяхно студио, което в момента е едно от най-големите и се търгува публично, може да видите за 2-3 години, как са скочили, за съжаление, тук държавата предпочита да отпуска субсидии само на "наши хора" - https://***.google.com/search?client=firefox-b-d&q=cdpr+stock
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още