IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговската война може да сложи край на лидерството на САЩ на пазара на чипове

Китай и местните компании предприеха такива действия, които могат да засегнат сериозно американския сектор

21:30 | 09.03.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Пълното прекъсване на технологичните връзки с Китай евентуално ще доведе до това САЩ да отстъпи пазарното лидерство на Южна Корея в краткосрочен план и ще направи Китай глобален лидер в дългосрочен, допълва докладът. Ако продажбите на американски чипове и оборудване за производство на чипове към Китай спрат, а Китай забрани вноса на американска електроника и софтуер, това ще струва на американските компании 83 млрд. долара годишни приходи от продажби, или повече от една трета от общата сума за 2018 г., сочи проучването.

Директорите на американските фирми от сектора твърдят, че натиск върху Китай без да се нанесат щети на местните производители, е труден, поради световната верига за доставки в технологичната индустрия.

“Всички региони в света са много тясно свързани търговски. Нарушаването на един ъгъл, повлиява на всички”, твърди Ристо Пухака, експерт в областта на производството на чипове от VLSI Research.

За някои служители от Силициевата долина напрежението между САЩ и Китай вече има своя ефект. Производителят на чипове Xilinx заяви, че тази година ще съкрати около 7% от работната си сила, като отчасти обвинява за това търговското напрежение.

Новите рестрикции, които се обмислят от Вашингтон, включват намаляване на продуктите, които производителите на чипове ще имат право да продават на Huawei без лиценз за износ от Министерството на търговията. Американските компании нямат право да продават на Huawei от май миналата година.

От друга страна, целите на “Made in China 2025” заплашват да свият дела на САЩ на пазара на чипове до 43% от 48% през 2018 г., сочи докладът на BCG. Допълнително разделение, свързано с търговските рестрикции от страна на САЩ, може да свие американския пазарен дял до 30% от глобалните продажби.

Huawei вече успешно замени някои американски компоненти с такива от други места - знак за това колко голям е търговският залог за фирмите от САЩ. Освен това китайският гигант заяви, че вече може да прави 5G базови станции - ключова част от оборудването за следващото поколение мрежи, без да включва произведени в САЩ компоненти.

Загубените продажби могат да имат дългосрочен негативен ефект за американските компании, твърдят представители на индустрията. Сред тези щети ще бъде липсата на достатъчното необходимо финансиране за нова развойна дейност, която пък помага на американските фирми да правят по-малки и по-бързи чипове, поддържайки иновациите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
crammer
преди 4 години
То за тези неща е необходим акъл, с празни приказки и директиви на компартията в тази посока, нещата не стават. Китай е цяла вечност назад в това отношение, а няма какво друго да се очаква при положение че креативното мислене и свободата да се твори са недопустими и нежелани от ККПто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis23
преди 4 години
по-скоро на монопола, което не е никак зле ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още