IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как търсенията в Google могат да ни помогнат да открием огнищата на Covid-19?

В страните, в които се наблюдават много случаи на коронавирус, търсенията за симптомите са скочили значително

15:27 | 08.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Трите търсения, най-свързани с честотата на случаите на коронавируса, не са изненадващи: загуба на обоняние, треска и температура. Петият и шестият симптом също не са особено изненадващи: запушване на носа и диария, които също получиха голямо внимание като симптоми на Covid-19.

Четвъртият симптом обаче е изненадващ: болка в очите, която досега не е смятана като вероятен симптом на заболяването. Търсенията на „болят ме очите“ през предходната седмица са били най-високи в Ню Йорк, Ню Джърси, Кънектикът, Луизиана и Мичиган. Подобни търсения изглежда са нараснали през последните две седмици почти само в частите на страната, където има най-голям брой случаи на коронавирус (въпреки че данните не са толкова много и ръстът не е толкова голям колкото при другите симптоми).

Вече се появиха някои проучвания за свързани с Covid-19 проблеми с очите. Изследване сред 38 пациенти в Китай, публикувано на 31 март, показва, че една трета от пациентите по-късно са тествани за офталмологични проблеми. При 1-3% от пациентите с коронавирус е наблюдавано зачервяване на очите, сочат други по-скорошни изследвания.

Дали търсенията в Google наистина означават, че болката в очите е симптом на Covid-19? Не е задължително. Има много други причини, поради които хората в тези части на страната търсят този симптом. Въпреки това са тествани алтернативни обяснения, които хората предлагат, и те не съвпадат с данните. Търсенията изглежда не са свързани с алергии, нито с концентрацията на полени. Нито изглеждат свързани с това, че хората стоят в домовете си и прекарват повече време пред екраните. Търсенията за болка в очите не се свързват с данните от телефоните, които измерват скорошния спад в движението.

Трудно е да си представим, че любопитството единствено движи връзката между болката в очите и по-големия брой случаи на Covid-19. Други потенциални симптоми, които са получи голямо медийно внимание, не показват толкова силна връзка с честотата на разпространение на случаите на коронавируса в САЩ.

Освен това има доказателства за болката в очите като симптом на Covid-19 от търсенията в други части на света. Те са скочили четирикратно в Испания между средата февруари и средата на март и са се увеличили с около 50% в Иран през март. В Италия търсенията на „bruciore occhi” са били с пет пъти повече от обичайното си ниво през март.

Данните от търсенията дават внушителни доказателства, че болката в очите може да е симптом на заболяването, но все пак това може да засяга само малка част от пациентите с коронавирус. Макар че общият обем на търсенията на болка в очите нараства значително в горещите точки на Covid-19, той остава под тези на търсенията на други симптоми.

Независимо от това, лекари и специалисти в сферата на общественото здравеопазване вероятно трябва да разгледат отблизо връзката между Covid-19 и болката в очите. Ако не друго, трябва да разберем защо има ръст на хората, които казват на Google, че имат този проблем, когато известните случаи на Covid-19 на въпросното място растат до невероятно високи нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още