IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как търсенията в Google могат да ни помогнат да открием огнищата на Covid-19?

В страните, в които се наблюдават много случаи на коронавирус, търсенията за симптомите са скочили значително

15:27 | 08.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Въпреки че в началото моделът е проработил, той е срещнал проблеми при пандемията с H1N1 през 2009 г. Проблемът е, че заболяването е толкова често в новините, че много хора търсят информация не защото имат симптоми, а защото са любопитни или са се страхували. Притесненията и търсенията в Google са повече, отколкото случаите на реалния вирус.

Наскоро учени създадоха нови методи, за да подобрят базираното на търсения в Google моделиране на разпространение на заболяванията, и помогнаха за съживяването на проекта за проследяване на вируси. Те установиха, че е от ключово значение включването на типовете търсения, които е най-вероятно да показват симптоми, а не търсения, свързани с новини.

В момента тези инструменти се ползват от изследователите, които разглеждат как търсенията могат да проследяват Covid-19. Тези като „Не усещам миризми“ са особено полезни, защото формата на заявката предполага, че някой може да е болен, докато други въпроси, свързани със загубата на обоняние, могат да предположат просто любопитство към темата.

Има и друг начин, по който можем да използваме данните от търсенето по време на тази пандемия – за да разберем по-добре моделите на симптомите. Нашето разбиране за напредването им все още се развива. Беше нужно доста време, до 20 март, докато се появи повече информация за връзката между Covid-19 и загубата на обоняние, въпреки че сега това изглежда като един от най-честите симптоми.

Вече има доказателства, че уликите за тези симптоми са били очевидни по-рано в данните от търсенията. Джошуа Ганс, професор в Rotman School of Management към Университета на Торонто, е установил, че търсенията на „non sento odori” („не усещам миризми“) са завишени в Италия дни преди симптоматиката да бъде съобщена в новините. Иран също отчита огромен ръст на търсенията, свързани със загубата на обоняние, седмици преди в медиите да се появи информация, че този симптом е често срещан.

Това няма да е първият модел на симптоматика, направен от заявките при търсения преди симптомите да бъдат напълно разпознати от медицинската общност. През 2016 г. учени съобщиха, че фините модели за търсене на симптоми могат да предскажат бъдещи пациенти с рак на панкреаса. Ако човек търси например „лошо храносмилане“, а по-късно и информация за коремни болки, той е под риск на по-късен етап да търси „тъкмо диагностициран с рак на панкреаса“. Много от точните модели на симптомите, водещи до диагнозите на този тип рак, не са били предварително разбрани.

"Прекарах последното десетилетие като учен, занимаващ се с данните за това как търсенията в Google и други дигитални източници могат да ни помогнат да измерим редица социални и поведенчески резултати. Въпреки че не съм медицински експерт, бях мотивиран от професор Ганс и от други да проуча дали търсенията в Google могат да подсказват за симптоми на Covid-19, които все още не са официално обявени. Смятам, че открих кандидат за симптом, който може да е свързан със заболяването при поне малка част от пациентите", пише авторът.

"Първо, свалих данните за търсенията в Google на щатско ниво за предишната седмица за десетки симптоми, които взех от medeicinenet.com. След това измерих кои търсения са най-свързани с честотата на разпространение на заболяването в държавата. С други думи, изследвах въпроса кои симптоми се търсят в необичайно много щати с необичайно висок процент на случаи на Covid-19", казва още той.

Последна актуализация: 12:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още