IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предупреждението на Microsoft засилва притесненията за софтуерните акции

Компанията каза, че силният долар ще повлияе негативно на печалбата ѝ

15:47 | 04.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Mark Kauzlarich/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg

Софтуерните разработчици, които пострадаха на фона на тазгодишните разпродажби на акции, понесоха нов удар тази седмица, когато Microsoft предупреди за още предизвикателства, пише Bloomberg.

Най-голямата софтуерна компания в света сви прогнозата за печалбата си за текущото тримесечие и обвини силния долар за предстоящия спад на резултатите. Рядкото ревизиране на прогнозата от страна на гиганта в средата на сезона изненада пазарите и за кратко изпрати фючърсите на S&P 500 надолу.

Microsoft и други големи американски софтуерни играчи като Oracle и Adobe имат сложни международни операции и са по-изложени на влиянието на чуждестранните валути. Доларовият индекс нарасна с повече от 7% от януарското си дъно, а миналия месец достигна най-високото си ниво от две десетилетия. По-скъпият долар със сигурност ще допълни натиска, който вече заплашва маржовете на компаниите, като този от по-високите разходи например.

„Силният долар ще бъде повтаряща се тема за много големи софтуерни компании, тъй като повечето генерират над една трета от приходите си от продажби извън САЩ“, посочва Анураг Рана, старши анализатор в Bloomberg Intelligence.

Покачващата се доходност по държавните облигации на САЩ и очакванията за по-строга парична политика от Федералния резерв накараха инвеститорите да бягат от софтуерните акции с високи оценки.

Microsoft Microsoft

iShares Expanded Tech-Software Sector ETF е спаднал с 26% през 2022 г., включително записа 2,3% понижение по време на петъчната борсова сесия. Кошницата на Goldman Sachs  с най-скъпите акции на софтуерни компании записа над 45% понижение, докато широкият индекс S&P 500 се е свил с 14%. В петък Microsoft загуби 1,7% на борсата и завърши седмицата с 1,2% на червено.

Хеджиране

Wall Street беше насърчен от силните финансови резултати на софтуерните разработчици по време на сезона на отчетите. Тази седмица Salesforce даде добра прогноза за цялата година, но каза, че резултатите ѝ са засегнати от силния долар. Освен това компанията предупреди, че очаква проблемът да се запази и през второто ѝ фискално тримесечие.

Компаниите, които са по-изложени на влиянието на валутите, като Salesforce, ще трябва да помислят за стратегии за хеджиране, за да се защитят от силния долар, твърди стратегът от Wells Fargo Брендън Макена. Той наблюдава, че стойността на долара нараства спрямо валутите на повечето развити страни, както и на тези на развиващите се пазари, с малки изключения.  

Засега анализаторите не са негативно настроени заради печалбите, губени заради обменянето на чуждестранните валути. Вместо това те се фокусирани върху силни фундаментални показатели, които сочат устойчивостта на тази група компании в лицето на забавянето на икономическия растеж.

Но за някои инвеститори все още има твърде много рискове, за да оправдаят трупането на софтуерни акции въпреки по-атрактивните им цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още