IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да избегнем Голямата стагнация при технологиите

Намирането на идеи стана по-скъпо, но ускоряването на дистанционното сътрудничество ще повиши производителността

19:30 | 24.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Стандартният отговор - повече разходи за научноизследователска и развойна дейност - няма да реши проблема с производителността. Неотложната задача е да се подобри процеса, който превръща изследователската работа в научни резултати.

Нашите оценки показват, че нарастването на дистанционното сътрудничество е до голяма степен причина за липсата на иновационните пробиви. Когато екипите на място трябва да работят отделно, е много по-малко вероятно да направят пробиви. Случаят с иРНК отново илюстрира важността на сътрудничеството лице в лице: Каталин Карико и Дрю Вайсман, които демонстрираха перспективността на технологията, се срещнаха случайно до ксерокс машина. 

Независимо от това, с навлизането на интернет и след това на електронната поща през 90-те години, дистанционните проекти станаха неустоими. В един миг най-добрите таланти от цял ​​свят можеха да си сътрудничат безпроблемно, или поне така изглеждаше. Това не успя да донесе резултати до 2010-те, които, с разпространението на инструменти за отдалечена работа, отбелязаха повратна точка: дистанционните екипи спечелиха конкурентно предимство в преломната наука.

Виртуалният свят остава много несъвършен заместител на контактите лице в лице. Както показва неотдавнашен експеримент, публикуван в Nature, видеоконферентните разговори стесняват когнитивния фокус на хората, което пречи на генерирането на идеи. Но днешните цифрови технологии са достатъчно добри, за да могат изследователите да компенсират недостатъците, като използват допълнителни умения и ресурси по целия свят.

Разбира се, че контактът лице в лице все още има значение. По-скоро чрез свързване на мрежи от реалния свят, например Силициевата долина и Тел Авив, или Оксфорд и Джунгуанцун, дистанционното сътрудничество увеличава иновационния потенциал на това, което Майкъл Мутукришна и Джоузеф Хенрих нарекоха ​​„колективен мозък“.

Икономисти, включително Ерик Бриньолфсон, отбелязват, че растежът на производителността следва J-образна крива: допълнителните инвестиции и организационните промени са от основно значение за реализирането на ползите от новите технологии – и тяхното въздействие често се подценява като начало. Историческите примери с електричеството и парата илюстрират ясно този момент.

Съгласен съм. Впрягането на комуникационната революция за дистанционно сътрудничество изисква и допълнителни инвестиции - някои, включително патентоването на технологии за отдалечена работа, бяха ускорени по време на пандемията. Това може да предизвика възраждане на преломната наука, по-бърз растеж на производителността и в крайна сметка шанс да се избегне стагнацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още